Armádě věří dvě třetiny lidí v Česku

21.10.2015 13:00

Firma STEM provedla průzkum veřejného mínění zaměřený na důvěru českého obyvatelstva v bezpečnostní složky. Zjistili, že i v současné bezpečnostní krizi věří armádě 68 procent a policii 57 procent obyvatelstva.

Armádě věří dvě třetiny lidí v Česku
Foto: PL.cz
Popisek: Policejní těžkooděnci

STEM pravidelně monitoruje důvěru české veřejnosti v bezpečnostní složky. Podle nejnovějšího průzkumu vyšlo, že armáda má vyšší důvěru obyvatel než policie, rozdíl však není tak výrazný. Armádě totiž důvěřují více než dvě třetiny obyvatel, přičemž policii více než polovina.

Průzkum uvádí i srovnání, jak lidé věřili v bezpečnostní složky v průběhu let. Nejmenší důvěru měla armáda v devadesátých letech, nejvyšší, téměř čtyřpětinovou, pak v roce 2002. Tehdy totiž proběhly ničivé povodně a armáda se podílela na odklízení škod. Následně opět nastal drastický pokles, který se ovšem o rok později zase dorovnal, a lze říct, že důvěra českého obyvatelstva v armádu se pohybuje stabilně kolem 70 procent.

Celý průzkum ZDE

Policie se obecně těší menší důvěře než armáda. Nejmenší důvěru si vysloužila na začátku devadesátých let, poté však postupně rostla – opět až do roku 2002. Tehdy se dostala na svou nejvyšší hodnotu a policii tak důvěřovalo celkem 63 procent veřejnosti. Následoval rovněž drastický pokles; od té doby však důvěra v policii stabilně roste.

Je nutné dodat, že názory na bezpečnostní složky jsou vzájemně provázané. Téměř polovina veřejnosti, 49 procent dotázaných, důvěřuje jak armádě, tak i policii. Na druhou stranu necelá čtvrtina, 24 procent, nedůvěřuje nikomu z nich. Existuje však i skupina lidí, jež mezi oběma institucemi činí rozdíly. Celkem 19 procent lidí důvěruje pouze armádě a 8 procent důvěruje naopak pouze policii.

Ze všech dotázaných mají největší důvěru v obě instituce voliči KDU-ČSL, rozdíly mezi příznicvi jednotlivých stran však nejsou nijak výrazné s výjimkou voličů KSČM, u kterých je důvěra v bezpečnostní instituce dlouhodobě nižší než u příznivců jiných stran.

Rozdíly v důvěře bezpečnostním složkám závisí i na vzdělání dotázaných. Obecně policii i armádě více důvěřují lidé s vyšším vzděláním; a i v tomto případě se armáda těší větší důvěře než policie.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…