Armádní konvoj USA: S výsměšným názorem přichází Miloslav Ransdorf

16.03.2015 13:12

Plánovaný přesun vojenských vozidel americké armády přes české území je demonstrace síly, a navíc hodně hloupá. Uvedl to komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf v reakci na dotaz, který mu položil čtenář na jeho profilu na serveru ParlamentníListy.cz.

Armádní konvoj USA: S výsměšným názorem přichází Miloslav Ransdorf
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloslav Ransdorf

Ten plahočivý konvoj US Army přes Česko má prý odstrašit Putina, ale připadá mi spíše, že slouží k odstrašení obyvatel zemí, kterými projíždí, a má jim, podle mě, asi připomenout, ke komu by vlastně měli být loajální,“ domnívá se čtenář, který se podepsal jako „Protaktinius“. Podle jeho názoru je konvoj vlastně nejlepší proruská propaganda.

„Máte pravdu, je to demonstrace síly, a navíc hodně hloupá,“ odpověděl Ransdorf s tím, že Američané si snad vůbec neuvědomují, že dělají propagandu ve prospěch Ruska. „Průzkumy ukazují, že občané ČR tady žádné cizí vojáky nechtějí,“ podotkl k tomu europoslanec.

Průjezd amerických vojenských vozidel přes Rakousko by odporoval smlouvě

Čtenáře také zajímalo, zda si Ransdorf dokáže představit, že by americký vojenský konvoj jel přes Rakousko. Podle komunistického politika by taková věc odporovala tzv. státní smlouvě z roku 1955, která ustanovila neutralitu Rakouska.

Průjezd kolony má zastrašit ty země, jimiž bude projíždět

Ransdorf si také myslí, že zmíněný plán je plně v duchu Obamova výroku z letošního 11. února, který pronesl pro celostátní síť VOX. „Obama řekl, že musí mít nejsilnější armádu na světě, aby mohli zkroutit ruce každému, kdo by nechtěl dělat to, co chtějí oni,“ připomněl europoslanec, podle jehož názoru jde o demonstraci síly, která má zastrašit nikoli Rusy, ale ty země, kudy bude konvoj projíždět.

Američané nebudou nečinně přihlížet, když je obyvatelstvo některé země nezodpovědné

Celá věc mu připomíná výrok bývalého amerického ministra zahraničí Henryho Kissingera, který svého času prohlásil, že Američané nemohou lhostejně přihlížet, když obyvatelstvo nějaké země je nezodpovědné. „Tenkrát se to týkalo politického převratu v Chile, kdy USA podpořily odpůrce demokraticky zvoleného prezidenta Allendeho,“ vysvětlil Ransdorf. A položil si otázku, zda je ČR v očích USA také nezodpovědná.

Povolení průjezdu bude asi jen formalita

Dodal, že o povolení nebo nepovolení průjezdu konvoje přes naši republiku má v pondělí jednat česká vláda. „Ale vzhledem k výroku ministra zahraničí Zaorálka, že jde o ukázku jednoty NATO, to s největší pravděpodobností bude pouhá formalita,“ dodal Ransdorf.

Komunisté budou asi postupovat podobně, jako v případě plánu na stavbu amerického radaru

Odpověděl i na otázku, co proti průjezdu americké vojenské kolony přes území ČR udělá KSČM. „Nejsem členem vedení KSČM, dokonce ani nejsem členem ÚV KSČM, ale věřím, že KSČM bude postupovat podobně jako v případě snahy české pravice zřídit na našem území americkou radarovou základnu,“ odpověděl levicový politik a připomněl, že tehdy KSČM spolu s dalšími iniciativami organizovala protestní akce a petice s cílem zabránit stavbě americké radarové základny. „Myslím si, že čeští občané žádné cizí vojáky na našem území nechtějí, a bylo by dobré jejich vůli stvrdit i referendem,“ dodal Miloslav Ransdorf.

Celé znění otázek a odpovědí Miloslava Ransdorfa najdete ZDE


 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …