Arogance, nechutnost, ať vyleze ze skleníku. Soda z ODS europoslanci, který u Jílkové kázal o extremismu

31.01.2015 17:19

Europoslanec za TOP 09 a Starosty Stanislav Polčák v diskuzním pořadu ČT Máte slovo v debatě s předsedou ODS Petrem Fialou mimo jiné pronesl, že jeho strana se v postoji k imigraci a islámu začíná dostávat do společnosti extremistů. Co na to občanští demokraté?

Arogance, nechutnost, ať vyleze ze skleníku. Soda z ODS europoslanci, který u Jílkové kázal o extremismu
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala (vpravo) a zástupce iniciativy Islám v ČR nechceme Martin Konvička

Polčák v debatě ČT debatoval mezi jinými i s předsedou ODS Petrem Fialou. Víceméně po celý pořad mezi zástupci někdejších koaličních partnerů docházelo k bouřlivým přestřelkám k tématu přijímání imigrantů z válčící Sýrie a dalších islámských zemí. Střet vyvrcholil ve chvíli, kdy Stanislav Polčák svému protějšku vmetl: "Vy jste se přesunul k extremistickým proudům a já jsem rád, že toho nejsem součástí." Když se Fiala proti tomuto útoku ohradil, přidal Polčák vysvětlení: "Vždyť se podívejte, na jaké akce chodí vaše paní Černochová a co vy tady hlásáte,“ volal pobouřeně.

Fiala následně obvinil Polčáka z pokrytectví a poté v pořadu vysvětloval, že debatu o imigraci musí vést zástupci demokratických stran, než ji uchopí politický extrém. On sám se prý tématu věnoval již deset let jako akademik. "Militantní islamismus, to je ideologie, která se podobá nacismu a komunismu. A právě tomu se musíme postavit,“ uvedl v pořadu profesor politologie.

ParlamentníListy.cz oslovily předáky ODS s dotazem, co říkají slovům Stanislava Polčáka, že se ODS v postoji k imigraci a islámu začíná dostávat do společnosti extremistů. Předseda strany Petr Fiala toto zařazení odmítl velmi rázně už během pořadu.

První místopředseda ODS a Polčákův kolega z europarlamentu Jan Zahradil uvedl: "Pan Polčák by se měl zeptat předsedy naší frakce Evropských konzervativců a reformistů v Evropském parlamentu, což je britský muslim, zda si to také myslí. Je to směšné,“ dodal.

"Co říká pan Polčák, je naprostý nesmysl. Žili jsme léta v prostředí povinné politické hyperkorektnosti, která nás přivedla i do dnešních problémů. ODS pouze upozorňuje, že problémy existují a představují riziko. Je nám naprosto cizí jakákoli rasová, národnostní, ideologická či náboženská nesnášenlivost. Pouze chceme, aby se do politiky vrátil zdravý rozum,“ bránil ODS místopředseda strany a poslanec Martin Novotný.

Pochybnosti o Polčákově schopnosti vnímat problém imigrantů vyjádřil i další místopřeseda strany, senátor Miloš Vystrčil. "Nevím, kde pan Polčák žije. Je mi líto, že pravděpodobně není schopen vnímat aktuálnost a složitost otázky imigrace. Nálepkování je jednoduché, ale zároveň také pokrytecké a nic neřešící. ODS je standardní politickou stranou a její předseda není na rozdíl od pana Polčáka odtržen od reality. Bránit otevřené diskuzi o ožehavých problémech a bránit hledání správného řešení není správné. Pokud tak budeme činit, pokud budeme umlčovat kritiky, hrozí, že se tématu chopí opravdoví extremisté,“ varuje.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Další místopředseda ODS Martin Kupka Polčákova slova naprosto odmítá: "Naše argumentace je věcná a střízlivá. Reprezentujeme odpovědný postoj a podporujeme humanitární kroky. Chceme ale také předcházet dramatickým problémům, kterým v souvislosti s nezvládnutou integrací cizinců čelí velká část Evropy.“

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura reagoval stručně: "Jsou to hloupá a nepravdivá slova." Podobně to vidí i jeho kolega, poslanec Petr Bendl: "Mě naopak překvapuje, že TOP 09 nevidí, kam směřuje politika imigrace v EU,“ řekl ParlamentnímListům.cz. A ještě lapidárněji se vyjádřil senátor Petr Bratský: "To je nesmysl,“ reagoval.

První místopředsedkyně poslaneckého klubu Jana Černochová, která byla Polčákem užita jako příklad proměn v ODS, sdělila: "To přirovnání mi připadá zrovna od pana Polčáka úsměvné. Co je více extrémní? Mlčet, podporovat a chránit ideologii, která má ve svém obsahu, že žena je podřízena muži, homosexualita se nekompromisně trestá smrtí, odpadlík od islámu je trestán smrtí, kamenování, bití, vraždy ze cti... Nebo je více extrémní veřejně tvrdit, že tato ideologie je extrémní a nepřijatelná? Myslím, že rozumně uvažující člověk v tom má jasno.“

"ODS má zdravé a vlastenecké postoje k migraci a islámu na rozdíl od zoufalé TOP 09 a STAN, která je vyprahlá jak ideově, tak personálně. Byla jsem znechucená arogancí a nevychovaností při vystoupení pana Polčáka. Jak může být ODS extremistická, když v jejích řadách působí Raduan Nwelati, Cong Hung Nguyen nebo Alexandra Udženija?“ řekla členka republikového sněmu Alexandra Udženija, mimochodem rovněž účastnice debaty u Michaely Jílkové.

"Zcela nesouhlasím. Nejsme ve společnosti extremistů, ale realistů, kteří situaci hodnotí s ohledem na historické i aktuální události,“ uvedla senátorka Daniela Filipiová. Zásadně nesouhlasí ani poslanec Ivan Adamec. "Možná bych se pana Polčáka z Bruselu zeptal, na základě jakých informací nás takto soudí? To, že máme odlišné názory na toto téma, snad neznamená, že nás bude tímto způsobem nálepkovat,“ podotkl.

"Petr Fiala panu poslanci jasně odpověděl už na místě. Pokud budeme popírat, že radikální islám je jeden ze zásadních problémů dnešního světa, budeme ve stejné pozici jako ve třicátých letech, kdy se také zavíraly oči před nástupem fašismu. Nemám problém s muslimy, ani s kýmkoli jiným v Čechách, pokud souhlasí s našimi pravidly soužití a řídí se našimi zákony,“ říká šéf pražské ODS a člen Republikového sněmu ODS Filip Humplík.

Bývalý předseda sněmovního evropského výboru a člen republikového sněmu Jan Bauer europoslanci za Starosty a nezávislé, stejně jako všem ostatním, doporučil, aby vylezli ze skleníku zvaného Parlament a poslechli si názory běžných lidí. "Za extremismus považuji přihlouplé tleskání multikulturalismu a podceňování nebezpečí islámu a masové imigrace. Realisticky pojmenovávat věci je férová, ale hlavně nutná politika,“ míní.

"Pan Polčák by měl vyrazit na týdenní pobyt na území ovládané islamisty nebo alespoň na pařížská předměstí plná imigrantů. Pak by možná pochopil, že naše postoje jsou plně odůvodněné a vůbec ne extremistické,“ doporučil místopředseda jihočeské ODS a exposlanec František Dědič. "Nesouhlasím,“ reagoval senátor Jiří Burian.

"Pořad jsem neviděl, ale s Polčákovými slovy nesouhlasím. S extremisty nikdy nebudeme mít nic společného. Jen hledáme řešení, jak snížit bezpečnostní riziko pro Českou republiku,“ míní místopředseda ODS v Kraji Vysočina a exsenátor Vítězslav Jonáš.

"No, kdyby to byla pravda, tak bych asi již byl z ODS vyloučen. Můj otec, dej mu Bože věčné nebe, byl Syřan. Vyloučen z ODS nejsem a před několika dny jsem byl znovu na dva roky zvolen předsedou mladoboleslavské oblasti,“ reagoval primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati. Právě jeho příklad jako úspěšně se integrujícího přistěhovalce mimohodem v pořadu Máte slovo Fialovi připomínal jeden z diskutujících. Podobně s nadhledem pojal odpověď i senátor Jaroslav Zeman.

"Myslím si o tom podobné jako většina obyvatel. Je potřeba začít nazývat věci pravými jmény a přestat s politicko-korektním žargonem,“ uvedl člen Republikového sněmu ODS Dan Jiránek. "Tak to v žádném případě není. ODS k tomuto problému nepřistupuje extremisticky, ale realisticky bez nasazených růžových brýlí,“ míní člen Republikového sněmu ODS, šéf ODS v Pardubickém kraji a exposlanec Radim Jirout.

Podle člena Republikového sněmu ODS a exposlance Davida Šeicha není důvod obávat se v tomto směru o osud ODS. "Myslím, že předsednictví ODS Petra Fialy zaručuje, že ODS k extremismu sklouznout nemůže. Je to konzervativní přesvědčení, že kdo tu chce žít, musí přijmout naše pravidla, a liberální, že kdo naše pravidla respektuje a respektuje i ostatní, je tu vítaný,“ uvedl.

"Neříkám nic,“ reagoval velmi stručně člen Republikového sněmu ODS a exposlanec Jan Čechlovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík, jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…