Arogantní primátor Hudeček štěpí TOP 09. Děsí prý už i knížete, který ho protlačil

28.08.2013 16:21

Tomáš Hudeček sice získal těsnou podporu zastupitelského klubu TOP 09, aby se stal primátorem, nadále však podle informací ParlamentníchListů.cz štěpí pražskou TOP 09 – na schwarzenbergovce a kalouskovce. A ztrácí podporu.

Arogantní primátor Hudeček štěpí TOP 09. Děsí prý už i knížete, který ho protlačil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Hudeček a Jiří Vávra

Když se hlasovalo o tom, kdo bude nominován za TOP 09 na primátora, získal Tomáš Hudeček těsnou většinu 14 z 26 zastupitelských hlasů, a to ještě díky výrazné podpoře předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga.

„Kandidatura Tomáše Hudečka není překvapivá. Překvapila nás však jeho slabá podpora ze strany zastupitelů TOP 09, nebyla to žádná sláva,“ komentoval to tehdy předseda zastupitelského klubu ČSSD Miroslav Poche.

Hudeček by nejradši vyměnil všechny své zastupitele

Nyní prý ale Hudeček díky svému arogantnímu chování k členům pražské TOP 09 podporu ztrácí a 14 zastupitelů prý již za sebou nemá.

„Rozhodně nepotěšil topáky tím, jak v rozhovoru s paní Drtinovou v ČT mluvil o tom, že není spokojen s panem Nouzou, ale ani dalšími zastupiteli TOP 09, a že by je nejraději všechny vyměnil. Takto arogantně se chová k našim lidem normálně, a pokud měl těsnou podporu v klubu, tak svých arogantním chováním podporu dalších lidí ztrácí,“ řekl ParlamentnímListům.cz zdroj dobře obeznámený s děním v pražské TOP 09.

„ Já bych, kdyby bylo na mně úplně, tak to já bych vyměnil celé zastupitelstvo kolikrát, ale to není reálné,“ řekl v ČT Hudeček.

Hudečkova Prague Pride naštvala kalouskovce

Údajně z něho začíná být již rozpačitý i Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek. „Kalouskovce“ Hudeček navíc naštval tím, že podpořil Prague Pride homosexuálů. Prý argumentoval tím, že když tuto akci podpořil předchozí primátor Bohuslav Svoboda, on musí taky.

To rozzlobilo například místopředsedu pražské TOP 09, poslance a konzervativce Daniela Korte, který se řadí ke „kalouskovcům“. Přitom Korte Hudečka ještě relativně donedávna podporoval.

Podobně se Hudečkova podpora Prague Pride prý nelíbila ani místopředsedkyni poslaneckého klubu TOP 09 Heleně Langšádlové ze středočeské TOP 09, která patří k bývalým lidovcům ve straně.

Hudečkova Nagyová Šmejcká

Hudečkovi také bývá vyčítáno, že hájí developerskou kliku bývalých evropských demokratů kolem Jana Kasla.

Topkařům rovněž vadí, že Hudeček si vše řídí v úzkém okruhu a že má na něj obrovský vliv jeho poradkyně Jana Šmejcká. Ta bývá přirovnávána k Hudečkově „Nagyové“. Snad s tím rozdílem, že mezi nimi nehrozí milostný vztah, jaký je mezi Petrem Nečasem a Janou Nagyovou.

Zajímavá byla role Šmejcké kolem sněmu TOP 09 na Praze 6. Zdejší organizace se prakticky rozpadla, část členů z ní odešla na Prahu 5, část na Prahu 1, jako například Korte. Pak proběhl sněm, kterého se mělo zúčastnit jenom sedm členů, a díky Šmejcké si zde Hudeček zajistil nominaci na lídra ve volbách do magistrátu.

Sněm 5. září

Důležitý bude sněm pražské TOP 09, který má proběhnout 5. září, kde se bude volit nové vedení pražské TOP 09 a nominovat hlavní volební lídr do voleb na magistrát. František Laudát, který je znechucený z Hudečka a ze zasahování Schwarzenberga do pražské TOP 09, již svůj post předsedy obhajovat nebude.

Měla existovat dohoda mezi náměstkem primátora Jiřím Vávrou, o kterém se dříve také hovořilo jako o možném primátorovi, a Hudečkem, že Vávra se stane předsedou pražské TOP 09 a Hudeček kandidátem TOP 09 na primátora v komunálních volbách.

Bohatá nevěsta Vávra

Se vzrůstající opozicí proti Hudečkovi se však objevují hlasy, že by měl Hudečka někdo vyzvat a že by Vávra mohl případně kandidovat na volebního lídra. Jako Damoklův meč nad Hudečkem také visí případná obžaloba v kauze Opencard.

„Jiřímu Vávrovi se říká ´bohatá nevěsta´ s tím, že čeká, až Hudeček padne. Takže je otázka, zda se proti němu postaví na sněmu, nebo si počká. Každopádně Hudečkova pozice se od jeho těsné nominace na primátora neposílila, právě naopak,“ řekl redakci zdroj.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…