Arsenij Jaceňuk měl vysvětlit, proč světová organizace vyčítá Ukrajině, že ostřeluje civilisty. A premiér to pojal zostra

15.01.2015 14:10

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v rozhovoru pro německé noviny Frankfurte Allgemeine Zeitung z 8. ledna 2015 hovořil o současné situaci na Ukrajině, reformních plánech vlády, ukrajinském členství v NATO, válce na východní Ukrajině a vztahu k Rusku.

Arsenij Jaceňuk měl vysvětlit, proč světová organizace vyčítá Ukrajině, že ostřeluje civilisty. A premiér to pojal zostra
Foto: ČT
Popisek: Ukrajinský expremiér Jaceňuk

Jaceňuk řekl, že jeho země přišla o 20 % svého hospodářství v důsledku války na východě Ukrajiny a ztráty Krymu. Ohledně bankrotu země, který skloňují ratingové agentury, Jaceňuk vyjádřil názor, že "Mnohé záleží na našich západních partnerech a MMF. V minulém roce jsme dostali 9 miliard dolarů jako kredit. Ale hned nato jsme museli zaplatit 14 miliard zpátky. Obstaráváme škody bývalého prezidenta Viktora Janukovyče, které jsme sami neudělali. Za tři roky si přivlastnil 40 miliard dolarů, které nyní musíme zaplatit zpátky."

Ukrajinský premiér dále zdůraznil, že přes tyto těžkosti se vládě v minulém roce povedlo vybrat o 5 % více daní, a to proto, že "Udělali jsme všechno, co jsme mohli, abychom dostali pod kontrolu malou korupci. Propustili jsme 10 % státních zaměstnanců. Všechny sociální programy jsme zmrazili. Přijali jsme zákony, aby naši obchodní magnáti platili větší daně. Ale k tomu, abychom teď přežili, potřebujeme balíček masivní podpory".

Jde o globální bezpečnost: nevíme, kam až se ruští teroristé mohou dostat: do Berlína?

Na otázku, jestli Ukrajina očekává vojenskou pomoc také od Německa, Jaceňuk odpověděl, že "Nejde o útočnou operaci. Chceme jenom zastavit teroristy z Ruska. Jak jinak je možné Rusko zastavit? Jak se dá zabránit této infiltraci, aby dál nepokračovala. Jde o globální bezpečnost, o bezpečnost Evropy. Kdo může říct, kam tito teroristé vytvoření v Čečensku mohou dojít příště. Do Paříže? Do Berlína? Na východní Ukrajině jsou výcvikové tábory a zbraně. Budou si hledat nové cíle a nejenom u nás." Jaceňuk potvrdil, že v ohrožení jsou také země jako Estonsko a Lotyšsko se svými ruskojazyčnými minoritami.

Důvodem vstupu Ukrajiny do NATO je Rusko

"Jediným důvodem je Rusko," řekl premiér ohledně ukrajinského vstupu do NATO. Podle jeho názoru má Západ z Ruska strach, což je důvodem, proč řada politiků na Západě není z členství Ukrajiny v NATO nadšena, myslí si Jaceňuk. "Ale na summitu NATO v Bukurešti v roce 2008 se rozhodlo jasně, že Ukrajina se stane členem. To se nezměnilo. Nyní musíme reformovat, abychom splňovali kritéria. Potom budeme mít referendum. Teprve potom budeme žádat o členství." Doplnil, že celý proces bude trvat roky. Věc se ale podle jeho názoru netýká jen Ukrajiny: "Bezpečnější Ukrajina, bezpečnější Evropa. Podívejte se, co dělá Rusko. Porušuje vzdušný prostor. Posílá ponorky, aby zastrašilo země NATO. Členství Ukrajiny v NATO je pro vás perspektivou bezpečnosti."

Podle ukrajinského premiéra je potom kauzalita mezi přivřením dveří Ukrajině a Gruzii na summitu NATO v Bukurešti a válkou v Gruzii "křišťálově čistá" a dodal: "Zaplatili jsme vysokou cenu za to, že jsme tehdy nedostali Membership Action Plan." Rusko prý invazí do Gruzie zjistilo, že může jít dál.

Rusko nechce Ukrajinu v EU a podněcuje konflikt uvnitř Ukrajiny

Jaceňuk se dále skepticky vyjádřil k minským dohodám s tím, že i přesto, že naděje na jejich plnění je "dost špatná", se jich ale Ukrajina dále drží. Podle něj Rusko nechce vidět Ukrajinu v EU a chce dělat politiku zón vlivu v sovětském stylu. Je možné, že Rusko bude chtít vést na Ukrajině dlouhou válku a nesplní minské dohody. Dle Jaceňuka Rusko chce Ukrajině svázat ruce za záda a dlouhodobě má prostředky k tomu eskalovat konflikt uvnitř Ukrajiny, který je nutné zastavit.

Velmi pozitivně se ukrajinský premiér vyjádřil k protiruským sankcím, které jsou "velmi důležité" a otevřely cestu k minským dohodám. Pozitivně také ohodnotil roli kancléřky Merkelové a Německa jako "vlajkové lodi". Rusko musí podle něj splnit všech 12 bodů dohod, aby se mohlo uvažovat o ukončení sankcí.

Nejsou žádné důkazy! Rusko to dělá schválně

V rozhovoru byl Jaceňuk také dotázán na dělostřelecké útoky ukrajinské armády na civilní obyvatelstvo, které monitorovala organizace Human Rights Watch. K tomu se vyjádřil: "Nejsou žádné důkazy! Žádné dokumenty! Můžu Human Rights Watch jen doporučit, ať se podívá na lidská práva na Krymu, kde jsou krymští Tataři unášeni! Očekávám od Human Rights Watch, že se podívá na to, co se děje na obsazené východní Ukrajině, a dá mi důkazy o použití kazetové munice." Odmítl dále, že by ukrajinská armáda neměla ohledy na civilisty, na což upozornila organizace: „Není to pravda. Nejsou žádné důkazy! Žádná dokumentace! Rusko to dělá schválně! Oni vědí, jak podpalovat konflikty, jak odvést pozornost na tyto velmi citlivé body, a my víme přesně, že ruští teroristé si dělají záměrně z civilistů kanónenfutr." Jaceňuk také řekl, že případy jsou vyšetřovány, ale "problém je, že v Doněcku nemůžeme vyšetřovat, protože tam nemáme přístup".

Na poznámku, že také Spojené státy mluvily o svévolné dělostřelecké palbě, Jaceňuk pokračoval ve stejném tónu: "Říkám to popáté: důkazy! Jedná se tu o fakta, ne o dohady! Rusové také tvrdí, že nesestřelili MH17!"

Prezident a vláda, ne oligarchové, kontrolují situaci v ukrajinské armádě

Poslední otázka rozhovoru s ukrajinským premiérem se potom týkala ukrajinských oligarchů a jejich moci i po Majdanu, konkrétně na vliv Ihora Kolomojského a jeho kontrolu řady dobrovolnických praporů. Jaceňuk odpověděl: "Jsou tu pověsti o tom, že oligarchové mají pod kontrolou některé dobrovolnické prapory. Nebudu o tom spekulovat. Naše odpověď zní – prezident a vláda kontrolují situaci v ukrajinské armádě. Nikdo si nesmí vydržovat soukromé vojáky. Pokud dostaneme důkazy, budeme soudně stíhat každého. Každého."

Zdroj:


 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vss

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…