Asad může za mrtvé v Sýrii i za uprchlíky, shodli se v EU prezidenti a premiéři

16.10.2015 8:46

Režim prezidenta Bašára Asada nese největší odpovědnost za statisíce mrtvých a miliony uprchlíků v syrské občanské válce. V závěrech svého čtvrtečního večerního jednání to uvedli prezidenti a premiéři zemí Evropské unie. Zopakovali také, že EU se plně angažuje v hledání politického řešení syrské krize společně s OSN, trvalý mír by však byl při zachování stávajícího vedení země nemožný.

Asad může za mrtvé v Sýrii i za uprchlíky, shodli se v EU prezidenti a premiéři
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Summit EU se ve čtvrtek večer věnoval různým aspektům trvající migrační krize, klíčovou se pro unii stává snaha odstranit příčiny masového exodu lidí z blízkovýchodního regionu. Právě syrští uprchlíci jsou přitom nejvýraznější skupinou, která především přes Turecko a Balkán míří dál do Evropy. S Tureckem se nyní unie snaží výrazně prohloubit kooperaci.

Podle lídrů zemí EU musí být politické řešení syrského konfliktu nalezeno v úzké spolupráci s OSN a zeměmi v regionu. Summit se tak vyjádřil podobně, jako před týdnem ministři zahraničí EU. Ti dávali najevo, že při diskusích o míru je Asadova strana nezbytným účastníkem vyjednávání byť jen proto, že disponuje relevantní vojenskou silou.

Už před summitem varoval předseda vrcholných unijních schůzek Donald Tusk, že v případě další eskalace konfliktu hrozí nová mohutná uprchlická vlna. Summit dal poté v písemných závěrech najevo obavu, že nynější ruské útoky na syrskou opozici a civilní obyvatelstvo hrozí právě takovou eskalaci vyvolat.

Ruský zásah do syrského konfliktu Asadův režim posílí, ale nezachrání, uvedl po summitu francouzský prezident François Hollande. Podle něj nehraje žádnou roli, zda Asad odejde na počátku, uprostřed, nebo na konci procesu vedoucího k míru.

Rusko se v posledních týdnech vojensky otevřeně postavilo na stranu Asadovy vlády. Moskva uvádí, že její letadla útočí na pozice teroristů a Islámského státu. Západní státy a mezinárodní organizace ale upozorňují, že řada útoků míří na jiné protiasadovské síly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…