Asi jsme dostali málo na držku. Šup, prd, udělali tenkrát. John Bok o uprchlících i poplatcích za Václava Havla. Stojí za to

20.08.2015 10:16

Chartista a předseda spolku Šalamoun John Bok v rozhovoru s moderátorkou Danielou Drtinovou pro DVTV odsoudil vybírání peněz za používání jména prvního porevolučního prezidenta Václava Havla v podání nadace Vize 97. Poměrně ostře se rovněž vymezil proti negativnímu postoji Čechů k přijímání uprchlíků. „Asi jsme dostali od bolševiků málo na držku, abychom v sobě měli lidský cit,“ říká Bok.

Asi jsme dostali málo na držku. Šup, prd, udělali tenkrát. John Bok o uprchlících i poplatcích za Václava Havla. Stojí za to
Foto: Hans Štembera
Popisek: John Bok

Bok nechápe, jak může nadace Vize 97 vybírat za pojmenování laviček jménem Václava Havla 30 000 korun plus DPH a účtovat si za virtuální prohlídku jeho pracovny 80 korun. Podle chartisty je to kramářství – ubohé a nemravné a není mu tudíž jasné, jak to mohla Dagmar Havlová dopustit. Z výročních zpráv nadace, které mu chodí, je prý navíc patrné, že do nadace tečou slušné částky.

„Myslím, že to překonává i Václavovy absurdní hry. Všechno zkomercializovat, proměnit v peníze je nemravné. Obzvlášť u Václava Havla, který moc na peníze nedbal,“ myslí si Bok s tím, že Havel sám by se tímto asi dost bavil. „Bohužel nebo bohudík miloval svoji ženu a určitě na něj měla dost velký vliv. Kdyby mu to vysvětlila, tak by Václav asi podlehl. Kdyby to ale posuzoval za střízliva, sám za sebe, tak by se tomu smál a připadalo by mu to ujeté,“ vysvětloval Bok moderátorce pořadu Daniele Drtinové.

Je to trošku hysterie

Podobně nesmlouvavý názor má Bok i na českou debatu o přijímání uprchlíků. „Myslím, že dlužíme. Chápu, že tu furt mluvíme o rozdílu náboženském, kulturním, sociálním… Ale myslím, že to je trošku hysterie, co se tady děje,“ říká.

Podle něj souvisí nárůst uprchlíků s působením takzvaného Islámského státu, který nejvíce vraždí muslimy, nikoliv Evropany a žene lidi do Evropy. Bok by proti bojovníkům Islámského státu zakročil vojensky a nechápe, proč k tomu ještě nedošlo. „Jak to, že NATO a EU nejsou schopni IS srovnat? Na Husajna se pustili a vyřešili to rychle. Když byla Jugoslávie, taky tam vlítli a vyřešili to šup, prd,“ připomíná Bok s tím, že Západ by měl uprchlíkům vrátit domov, což se ale neděje.

Chartistovi se rovněž nelíbí, že u nás zavíráme uprchlíky do různých zařízení. Příliš mu to prý připomíná předchozí totalitní systém. „Co Čechů za 40 let totality odešlo na Západ. Představte si, že by se ten Západ k nám choval stejně,“ podotýká. Bok poukazuje na to, že si žijeme blahobytně, ale uprchlíkům, kterým jde o život, nechceme pomoci. „Klaus má pravdu, nikdy jsme se neměli lépe než teď. I bezdomovci si žijí lépe než lidi, co sem utíkají. Mě to uráží. Asi jsme dostali od bolševiků málo na držku, abychom v sobě měli lidský cit,“ myslí si. 

Celý rozhovor ke shlédnutí ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…