Asi to projedeme a EU nařídí kvóty na uprchlíky. Srovnejte reakce naší vlády a Roberta Fica, který hrozí Bruselu mocnou zbraní

24.06.2015 9:31

I když české politické špičky dosud hlasitě odmítaly povinné kvóty na přidělování uprchlíků jednotlivým státům, ve skutečnosti je postoj Česka k tomuto problému měkčí než postoj sousedního Slovenska.

Asi to projedeme a EU nařídí kvóty na uprchlíky. Srovnejte reakce naší vlády a Roberta Fica, který hrozí Bruselu mocnou zbraní
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Dnešní vydání deníku Právo upozorňuje, že na zablokování záměru Evropské komise přidělovat jednotlivým zemím určitý počet uprchlíků je nesouhlasících zemí příliš málo.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek jmenoval mezi odpůrci pobaltské státy, země visegrádské čtyřky, Portugalsko a Španělsko. V těchto zemích, které představují ani ne třetinu zemí EU, žije asi 120 milionů lidí, tedy necelá čtvrtina obyvatel EU.

Na blokaci povinných kvót nemají jejich odpůrci dost sil

„K blokaci je nutno získat přes 45 % členů Unie anebo země, v nichž žije více než 35 % obyvatel EU,“ upozorňuje list.

Podle něj se při summitech obvykle nerozhoduje většinou, ale na základě konsenzu. „Postoje nesouhlasících států bývají uváděny v poznámkách a bere se na ně ohled,“ píše list s tím, že je ale otázkou, zda lze tento postup použít u větší skupiny států, jaká se rýsuje nyní.

Slovensko asi Evropské komisi vrátí úder. Referendem

Slovenská agentura TASR upozornila, že země visegrádské čtyřky mohou na jednání Evropské rady zablokovat povinné kvóty pro přijímání imigrantů. Pokud se to podaří a Evropská komise přesto povinné kvóty prosadí, slovenská vláda bude zvažovat k tomuto tématu vypsání referenda. Včera to ve slovenském parlamentu řekl tamní premiér Robert Fico. „Pokud dojde k situaci, že se nám podaří vyřadit z textu návrhu závěrů Evropské rady texty o povinných kvótách a přesto komise přijme právní předpis, který povinné kvóty zavede, je naší povinností přemýšlet, jak se k takovému rozhodnutí Evropské komise postavíme. Samozřejmě s ním souhlasit nebudeme,“ řekl Fico.

Podle něj je referendum tou cestou, jak by se Slovensko mohlo vyhnout důsledkům rozhodnutí Evropské komise.

Celá zpráva TASR je ZDE

Právo pak připomíná, že Slovensko by mohlo v případě, že referendum povinné kvóty odmítne, odmítat kvóty s poukazem na hlas lidu. A že podobný postup použilo Švédsko, které je podle smluv povinno přijmout euro, ale ani 16 let od vzniku jednotné evropské měny se k tomu nechystá. Švédové se totiž roku 2003 v referendu vyslovili proti euru a od té doby se nikdo nepokusil verdikt voličů zvrátit.

Aby se ČR vyhnula povinným kvótám, raději přijme dobrovolně stovky imigrantů, které si vybere

Z nejnovějších informací ale vyplývá, že postoj Česka tak radikální, jako je postoj sousedního Slovenska, určitě nebude. Český rozhlas dnes totiž přinesl informaci, že naše země zvažuje, že dobrovolně přijme minimálně stovky migrantů ze Středomoří i z uprchlických táborů mimo Evropu. Podle veřejnoprávního média to vyplývá z návrhu českého postoje ke čtvrtečnímu a pátečnímu summitu premiérů a prezidentů zemí Evropské unie v Bruselu, který má Český rozhlas k dispozici. „Mandát pro premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) na summit by na své dnešní schůzi měla schválit vláda,“ uvedl rozhlas.

Podle dokumentu je „vláda připravena na dobrovolné bázi navýšit počet přesídlovaných osob a je připravena realizovat vlastní relokační program založený na bilaterální spolupráci s jednotlivými členskými státy (Itálie, Řecko)“.

Naše země povinné kvóty stále odmítá

Česko jasně zdůrazňuje, že nadále tvrdě odmítá plán Evropské komise na zavedení povinných kvót pro přijímání uprchlíků.

Naše země mu chce podle dokumentu čelit tím, že zdůrazní svou ochotu uprchlíky přijímat dobrovolně. To by mu mohlo mimo jiné umožnit, aby si mezi migranty samo vybralo ty, které bude chtít přijmout. V případě, že by prošly povinné kvóty, by uprchlíci mohli být do Česka přidělováni.

„My jsme vždycky v minulosti přijímali uprchlíky na dobrovolné bázi, na základě pravidel schengenské unie a na základě naší národní legislativy, a chceme, aby to tak zůstalo i do budoucna,“ poznamenal premiér Sobotka v rozhovoru pro Český rozhlas.

„Aby to byla vláda, která rozhodne o tom, koho přijmeme, kdy přijmeme, aby to byla vláda, která bude schopná posoudit všechna bezpečnostní a sociální rizika, aby tady nebyl nastavený automatický mechanismus, který by rozhodoval fakticky o nás bez nás na úrovni Evropské komise,“ dodal Sobotka.

Evropská komise navrhla, aby země Evropské unie v rámci tzv. relokace během dvou let povinně přemístily 40 tisíc Syřanů a Eritrejců z Itálie a Řecka. Na Česko by v rámci povinné kvóty připadlo 1328 běženců.

Prý jde o lidi, kteří by měli mít zřejmý nárok na azyl, nikoli o takzvané ekonomické migranty.

Celý text je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…