Asociace a odbory žádají o vyšší růst platů v sociálních službách

30.04.2017 8:41

Poskytovatelé sociálních služeb a odboráři poslali dopis členům vlády, v němž žádají o výraznější zvýšení platů pracovníků v sociálních službách a změnu jejich odměňování. Požadují, aby pečující o seniory či postižené dostávali podobný plat jako zdravotníci a aby kabinet na změnu našel peníze. ČTK to řekla předsedkyně odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Asociace a odbory žádají o vyšší růst platů v sociálních službách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Ministerstvo práce připravilo návrh nařízení, které by mělo od července zrušit tři z devíti platových tabulek. Pracovníci s nižšími výdělky by se tak posunuli do vyšších tarifů a přilepšili si. Zaměstnanci v sociálních službách by měli mít podle návrhu zhruba o pět procent víc. Změna by ve druhém pololetí vyšla stát na 1,08 miliardy a kraje a obce na 763,9 milionu korun. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tento týden řekl, že opatření chce prosadit a peníze se na ně v rozpočtu najdou.

Odboráři a Asociace poskytovatelů sociálních služeb ale žádají ještě o to, aby se odměňování pracovníků v sociálních službách řídilo zdravotnickými tarify. Místo navrhované třetí tabulky by pro ně platila až ta šestá s vyššími částkami. S požadavkem odbory a asociace zatím neuspěly.

„Žádáme o to, aby vláda našla 220 milionů pro 30.000 lidí, kterým se zvýší jejich základní tarifní plat o 1000 korun měsíčně, když se provede jejich přeřazení do zdravotnických tabulek. Základní nástupní plat pracovníka, který pečuje o klienty 24 hodin denně, je v minimální výši 9500 korun. Ministerstvo práce navrhuje, že tento plat zvýší asi o pět procent, což představuje 475 korun. My bychom chtěli, aby se částka zvýšila na 11.400 korun,“ řekla Žitníková.

Prý není dost peněz

V sociálních službách chybějí pracovníci. Podle odborářů i asociace odcházejí kvůli nízkým mzdám a těžké práci, nové síly se nedaří získat. „Máme deset procent pod stav. Loni byla fluktuace 25 procent, při tom nelze zajistit kontinuální kvalitu péče. V regionu Praha chybí až 250 zaměstnanců do přímé péče. Při této platové politice je do budoucna zcela nereálné, aby nedocházelo ke snižování kapacit zařízení,“ řekl ředitel domova Palata pro lidi se zrakovým postižením Jiří Procházka.

Podle šéfky Domova Na Hrádku z Uhlířských Janovic Jany Pilné v každém z 11 větších domovů pro seniory či postižené ve Středočeském kraji chybí kolem deseti zaměstnanců, kteří se mají starat o klienty. „Ředitelé se snaží navýšit platy i za rizika, že nebudou mít dost provozních prostředků. Sama jsem se snažila dostat platy na 15.000 hrubého. Loni byl u nás průměrný plat 54 zaměstnanců i s managementem 18.500 korun hrubého. Když podepisuji výplatní listiny, omdlévám u toho a divím se, že tam ti lidé vůbec vydrží,“ řekla Pilná.

Podle informačního systému o průměrném výdělku si loni pečovatelé v sociálních službách či v domácnostech seniorů vydělali v průměru 19.058 korun hrubého i s odměnami a příspěvky. Polovina pracovníků nedosáhla ale ani na částku 18.821 korun.

Poptávka po sociálních službách se stárnutím společnosti ještě poroste. Podle demografů bude seniorů přibývat, zvedne se hlavně počet lidí ve velmi vysokém věku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…