Asociace IT podala trestní oznámení, viní úředníky MŽP z klientelismu

24.05.2014 15:11

Asociace Informačních Technologií a Telekomunikací viní úředníky ministerstva životního prostředí z možného klientelismu. Podala trestní oznámení na neznámého pachatele pro zneužití pravomocí veřejného činitele a korupční jednání. ČTK to řekl předseda představenstva AITAT David Beneš. S ministerstvem se už osm let soudí kvůli pochybení úřadu ve výběrovém řízení kolektivní systém REMA. Ten zajišťuje organizaci sběru, třídění i recyklaci odpadů. Za pravdu mu dal i soud. A právě asociace AITAT stála u vzniku REMA.

Asociace IT podala trestní oznámení, viní úředníky MŽP z klientelismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do Ministerstva životního prostředí ČR

Asociace nyní tvrdí, že ministerstvo rozhodnutí soudu dostatečně nerespektuje. Ministerstvo se však brání, že jeho úředníci ve správním řízení postupují podle zákona.

REMA vznikla jako kolektivní systém pro splnění zákonných požadavků daných výrobcům informačních a telekomunikačních technologií ve vztahu k recyklačním poplatkům. Asociace je profesním sdružením podobných právnických osob; stará se, aby například legislativa byla v souladu s EU.

Soudní spory se mezi kolektivním systémem REMA a MŽP vlečou od roku 2006. Úřad totiž nedodržel řádný postup ve správním řízení a v roce 2005 chybně určil takzvaného Správce historického elektrozařízení ve skupině informačních technologií a telekomunikací.

Městský soud v Praze nedostatky ve výběrovém řízení potvrdil a ministerstvu uložil, že musí chybu napravit. Po rozhodnutí Městského soudu v Praze z loňského října na ochranu proti nečinnosti mělo MŽP sjednat nápravu i zaplatit náklady řízení. Nařízení soudu však v zákonné padesátidenní lhůtě nesplnilo.

REMA dokonce v březnu navrhla na ministerstvo uvalit exekuci. Jak ČTK tehdy informovala, podle znaleckého posudku způsobil úřad svými špatnými rozhodnutími firmě téměř půlmiliardovou škodu.

Ministerstvo letos v dubnu sice vydalo pod tíhou exekuce opravné rozhodnutí, to je ale podle asociace opět v rozporu s rozhodnutím soudu a zásadami správního řízení. MŽP prý nesplnilo v zákonné lhůtě nařízení soudu a nevydalo opravné rozhodnutí včas.

Došla nám trpělivost

"Ministerstvo poté, co na něj byla uvalena exekuce, sice učinilo nápravné opatření, ale takovým způsobem, že nerespektovalo rozhodnutí soudu. Došla nám trpělivost. Jsou tam tak vážná hrubá porušení, že jsme se rozhodli podat trestní oznámení na to, jakým způsobem to úředníci provedli," řekl ČTK Beneš a dodal, "máme důvodné podezření, že na přípravě podkladů pro rozhodnutí nepracovali pouze úředníci MŽP."

"MŽP zaplatilo exekuční poplatky. A bylo odesláno rozhodnutí odboru odpadů MŽP. Celá věc se bude dále projednávat ve správním řízení," reagovala Dominika Pospíšilová z tiskového odboru MŽP. "Chceme, aby ministerstvo životního prostředí přiznalo své pochybení a učinilo odpovědnými příslušné úředníky," dodal Beneš.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…