Asociace vnímají změny v ERÚ jako nový začátek jeho fungování

31.07.2019 22:40

Oborové asociace vnímají oznámené změny v radě Energetického regulačního úřadu (ERÚ) jako nový začátek jeho fungování. Vyplývá to z jejich dnešních vyjádření na dotaz ČTK. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) v úterý uvedl, že podle informací bezpečnostních složek jednali tři členové rady v souladu se zájmy regulovaných firem, tedy nejednali v souladu se zájmy spotřebitelů.

Asociace vnímají změny v ERÚ jako nový začátek jeho fungování
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

Vláda proto neprodloužila mandát dosavadnímu předsedovi rady Janu Pokornému a byli odvoláni členové rady Vladimír Outrata a Vladimír Vlk. Outrata a Vlk ČTK řekli, že s obviněním zásadně nesouhlasí a chtějí se bránit soudní cestou. Novým předsedou úřadu kabinet jmenoval konzultanta poradenské společnosti EY Stanislava Trávníčka, členy rady nově budou také Petr Kusý a Martina Krčová.

„Byla-li narušena nezávislost klíčového úřadu, musela vláda konat. Aktualizované složení rady ERÚ bude o to více pod veřejnou kontrolou z pohledu jejich nezávislosti a nestrannosti. Nově jmenovaní radní mají zkušenost z práce na ERÚ. Nepřichází tedy na neznámou půdu, což by mělo být výhodou,“ řekl programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák.

Ředitel Asociace pro akumulaci energie a baterie AKU-BAT CZ Jan Fousek označil Havlíčkův krok za odvážný. „Je přelomový v tom, že ukázal i dalším úředníkům ve státem řízených úřadech a na ministerstvech, že doba doposud monopolního vlivu tradičních energetických skupin skončila a začíná období konstruktivní debaty napříč sektorem. Jen tak dále,“ uvedl Fousek, který působí i jako předseda dozorčí rady Solární asociace.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza připomněl, že svaz s ERÚ dlouhodobě spolupracuje v boji proti takzvaným energošmejdům. „Za poslední půlrok došlo k významnému zvýšení aktivity ERÚ v této oblasti. Vážím si toho a věřím, že v boji proti poškozování zákazníků nekalými praktikami pochybných prodejců bude pokračovat i nové vedení,“ dodal.

Odvolaný radní Vlk dnes zopakoval, že rozhodnutí považuje za cílený útok na nezávislost regulátora. „Přemýšlím, komu se hodí rozložený a destabilizovaný národní energetický regulátor, zrovna v době, kdy se připravuje pátá regulační perioda a další cenová rozhodnutí pro rok 2020,“ řekl.

V dopisu od premiéra Andreje Babiše (ANO), který Vlk poskytl ČTK, se mimo jiné píše, že radní při regulaci elektroenergetiky přijímal pokyny od zástupce regulovaného subjektu nebo činil aktivity v teplárenství ve prospěch regulovaných subjektů ve formě nestandardních kontaktů a nátlaku na zaměstnance ERÚ. „Nejsem si vědom pochybení, která mi v obecné rovině premiér vytýká,“ dodal Vlk. MPO dnes odkázalo na úterní Havlíčkovo vyjádření.

K záležitosti se vyjádřil také bývalý předseda rady ERÚ Vratislav Košťál, který na konci loňského listopadu rezignoval. Odůvodnil to tehdy vzájemnými spory členů rady. „Asi až v tuto chvíli každý pochopí, proč jsem nepodepisoval akty rady ERÚ, jež jsem pro postoj většiny od zítřka již bývalých členů rady shledával rozpornými se zásadami nestrannosti a nezávislosti, na nichž měla být postavena jejich činnost, a proč jsem se i následně rozhodl k rezignaci. Za takovou činnost jsem nechtěl nést spoluodpovědnost,“ napsal v dnešním vyjádření zaslaném ČTK.

Pirátský poslanec Petr Třešňák dnes adresoval Havlíčkovi písemnou interpelaci, ve které ho vyzval ke zveřejnění informací zdůvodňujících odvolání členů rady ERÚ. Podle Pirátů nevysvětlila vláda takto zásadní rozhodnutí dostatečně a celá situace není transparentní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…