Ať Moskva vidí! Už jede téma 21. srpen. Mluví Jiří Ovčáček a Miroslava Němcová, stojí to za to

15.08.2018 12:21

Prezident republiky si chce jako pamětník a postižený připomenout události srpna 1968 především tichou vzpomínkou. To nechápe poslankyně ODS Miroslava Němcová, podle které by naopak měl vše velmi intenzivně připomínat veřejně, „aby bylo v Moskvě jasné, že jsme na nic nezapomněli“.

Ať Moskva vidí! Už jede téma 21. srpen. Mluví Jiří Ovčáček a Miroslava Němcová, stojí to za to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Z výstavy fotografií ze srpna roku 1968 v dolní části Václavského náměstí

V příštím týdnu si Česká republika připomene padesáté výročí událostí 21. srpna 1968. Připomínat si je bude i prezident republiky Miloš Zeman. Jak uvedl jeho mluvčí Jiří Ovčáček, při tomto výročí bychom si měli připomenout, že boj za svobodu nikdy nekončí.

„Před svobodomyslnými občany stojí aktuální výzva k boji s narůstající tendencí omezovat svobodnou diskusi, s pokusy nenávistně ostrakizovat ‚nesprávné‘ názory a s novodobým kádrováctvím,“ připomněl Ovčáček. I po srpnu 1968 došlo k omezování svobodné diskuse a ‚kádrování‘ v podobě perzekucí aktivních účastníků událostí pražského jara.“

Anketa

Oceňujete práci naší velvyslankyně v Sýrii Evy Filipi?

93%
7%
hlasovalo: 4633 lidí

Prezident Miloš Zeman si padesát let staré události události připomene především jako pamětník. „Úplně stejně jako každý rok tichou vzpomínkou. Pan prezident kvůli jednoznačnému odporu proti okupaci přišel o práci a stal se nezaměstnaným. Byl tak odvážný v době, kdy odvaha nebyla levná. Slušné lidi dnes velmi rmoutí, když se k tomuto výročí nejhlasitěji vyjadřují někdejší členové normalizačních organizací,“ odpověděl mluvčí Ovčáček na dotaz webu Forum24.cz, co bude prezident dělat 21. srpna.

Redaktorku Šafrova webu Johanu Hovorkovou ale Ovčáčkova odpověď neuspokojila. Podle ní by prezident měl ve výroční den veřejně vystoupit a někde „položit věnec“, což nemá v plánu.

Pak dala prostor poslankyni ODS Miroslavě Němcové: „21. srpna uplyne 50 let od počátku okupace naší země, která byla organizována Sovětským svazem a částí československých komunistů. Neumím si představit žádnou normální demokratickou zemi, kde by hlava státu podobné tragické výročí ignorovala,“ rozčílila se. Podle Němcové by prezident neměl mlčet hlavně proto, „aby bylo i dnes v Moskvě jasné, že jsme na nikoho  a na nic nezapomněli a znovunabytou svobodu budeme chránit všemi silami,” zdůraznila.

VÍCE ZDE

Redaktorka Hovorková v této souvislosti hovoří dokonce o tom, že prezident Zeman už zjevně není schopen plnohodnotně vykonávat svou funkci. To prý potvrzuje i prezidentův chudý program pro podzimní měsíce. Hovorková spekuluje, že to nejspíš souvisí s prezidentovým zdravím, stejně jako s jeho špatnou pověstí ve světě. A i v tomto názoru ji Miroslava Němcová podpořila. „Pokud platí, že do konce roku prezident nemá v programu žádnou zahraniční cestu, je zřejmé, že svou funkci není schopen plnohodnotně vykonávat,“ uvedla.

A přidal se i exdiplomat Petr Kolář. Ten ale uklidňuje, že v izolaci není naše země, jenom pán na Hradě. „V izolaci je Miloš Zeman. Všichni už ho mají přečteného. Doufám, že vědí, jaký je ústavní pořádek České republiky, my nejsme prezidentský systém. Zeman nám dělá jen ostudu, ale v izolaci je prostě on sám,“ řekl Hovorkové.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…