Ať je Bašár Asad zbaven nejvyššího vyznamenání Francie, žádá Macron

18.04.2018 12:00

Západ dal syrskému prezidentu Bašáru Asadovi opět najevo, že je skutečně v „nemilosti“. Emmanuel Macron jej chce zbavit Řádu čestné legie, který je nejvyšším francouzským státním vyznamenáním.

Ať je Bašár Asad zbaven nejvyššího vyznamenání Francie, žádá Macron
Foto: literarky.cz
Popisek: Kancléřka Merkelová a prezident Macron

Řád čestné legie má ve Francii více než dvousetletou tradici, když jej založil v roce 1802 Napoleon Bonaparte. Každoročně jej získává až tři tisíce Francouzů i významných zahraničních osobností. V roce 2001 bylo nejvyšší státní vyznamenání z rukou tehdejšího prezidenta Francie Chiraca uděleno také Bašáru Asadovi, který právě v tomto roce nastoupil do svého úřadu. Podle Macrona si však Asad toto vyznamenání již nezaslouží.

V souvislosti s posledním chemickým útokem v Douma, za kterým podle Západu stojí Asadova vláda, tak Macron podle britského deníku Guardian zahájil proces odebrání Řádu čestné legie. Syrský prezident však není jediným, kdo o toto vyznamenání přijde. V minulých letech stihl stejný osud například několikanásobného vítěze cyklistického závodu Tour de Francie Lance Armstronga, který byl usvědčen z používání zakázaných látek.

O Řád čestné legie přišel také hollywoodský producent Harvey Weinstein, který byl obviněn z několika případů sexuálního obtěžování a znásilnění, či módní návrhář John Galliano, který se pro změnu dopustil antisemitských komentářů. Ovšem mnoho dalších kontroverzních osobností se nejvyšším francouzským státním vyznamenáním stále může pyšnit. Patří mezi ně například bývalý rumunský diktátor Ceau?escu či několik afrických diktátorů.

V roce 2006 obdržel Řád čestné legie také ruský prezident Putin a o deset let později také bývalý korunní princ Saúdské Arábie Mohammed bin Nayef. O udělení vyznamenání Asadovi se dlouho nevědělo a vše bylo odhaleno až v roce 2009. Jméno syrského prezidenta je v posledních měsících skloňováno ve všech pádech a americký deník USA Today přináší další informace, které sice nejsou žádným tajemstvím, ale přesto si zaslouží zmínit.

Asad se dostal k moci v podstatě náhodou a přispěla k tomu smrt jeho bratra Bassela při autonehodě v roce 1994. Do té doby byl Bašár považován za tichého a neprůbojného mladíka, který nebyl předurčen pro politickou kariéru. Samotný Bašár Asad studoval na lékařské univerzitě v Damašku a připravoval se do osudného roku 1994 na dráhu očního lékaře. Následná studia pro získání vyšší specializace jej zavedla do Londýna, kde se seznámil se svojí manželkou Asmou Akrasovou.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…