Ať mi nikdo neříká, že poplatky byly asociální, durdil se u Moravce kníže. Zločinnou politiku prý zažíváme až teď, s Babišem

29.03.2015 13:28

Česká republika se stává divizí Agrofertu. I tato slova zazněla z úst předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, když kritizoval podporu biopaliv v Česku. Bělobrádek svého kolegu z vlády Andreje Babiše, majitele Agrofertu, hájil. Oba pánové spolu debatovali o placení výkupného za unešené občany, o průjezdu konvoje USA přes české území, ale i o živnostnících. Jak je to s jejich údajným parazitováním?

Ať mi nikdo neříká, že poplatky byly asociální, durdil se u Moravce kníže. Zločinnou politiku prý zažíváme až teď, s Babišem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor Václav Moravec

Prvními hosty nedělních Otázek Václava Moravce České televize byli předseda koaliční KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a předseda opoziční TOP 09 Karel Schwarzenberg. Hned v úvodu se oba vyjadřovali k propuštění Hany a Antonie, které prožily dva roky v zajetí v Asii. Teď se vrátily do Česka.

Podle Schwarzenberga se hledá jakákoli cesta k navázání kontaktu s únosci a rodiče dívek měli skvělý nápad a obrátili se na tureckou humanitární organizaci. Bělobrádek konstatoval, že se o osvobození obou dívek snažil i český stát. "Tady bylo velké štěstí, že se obě dívky dostaly do rukou kriminálních živlů, kterým šlo čistě o výkupné, což je z jistého úhlu pohledu pozitivní. Zároveň je to varování pro každého, aby nejezdil do nebezpečných oblastí," zaznělo od Bělobrádka.  

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ovšem krátce po oznámení propuštění dívek odmítl, že by stát platil za dvě mladé ženy výkupné. Česká republika trvá na tom, že se za únosce nemá platit výkupné. "Toto stanovisko zastává většina evropských států, ale ve skutečnosti vím, že řada z nich výkupné platí, jen se to nepřiznává, nějaké prachy se vždycky seženou," řekl Schwarzenberg. Ani představitel státu prý nemusí vědět všechno a někdy je vlastně lepší, když něco neví.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Sám Bělobrádek prý neví, jak by se zachoval, kdyby byl unesen člen jeho rodiny. "To je asi nesdělitelná zkušenost, kterou může ohodnotit jen ten, kdo jí prošel," konstatoval s tím, že lidé pro své členy rodiny chtějí udělat maximum, včetně poslání peněz. "Já bych teď chtěl poprosit všechny, aby dívkám nechali trochu klidu a odložili hon za informacemi. Mě trochu mrzí některé jízlivé komentáře, které jsem zachytil na sociálních sítích. Teď mějme především radost, že se obě dívky vrátily," uzavřel toto téma Bělobrádek

Krást se nemá, ale někteří můžou

Před kamerou došlo i na živnostníky, u nichž premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) navrhuje navýšení povinných plateb do systému zdravotnictví. "Abychom se mohli rozhodnout, tak by tam neměla hrát roli ideologie, ale tvrdá data. Pokud nemáme data, která by něco ukazovala, tak se máme chovat konzervativně a neměnit to, co funguje," zaznělo od Bělobrádka. Větší problém podle jeho názoru může vzniknout u plateb za sociální pojištění, protože se do důchodového věku dostává generace, která odváděla na sociálním pojištění málo peněz.

"My už dlouho voláme po tom, aby na Ministerstvu financí vznikla skupina, která by řekla, jak se to má se živnostníky doopravdy. Taková skupina ale dodnes nevznikla," posteskl si vicepremiér na adresu svého koaličního kolegy a ministra financí Andreje Babiše (ANO). "Pro mě ale je zásadní nezlikvidovat živnostníky jako stav," pokračoval.

Schwarzenberg upozornil na to, že živnostníci a podnikatelé často čelí větším rizikům. "Znám živnostníky, kteří nemají odpoledne padla, pracují často do noci, a to i se svými rodinami v době, kdy už zaměstnanci v klidu koukají na televizi," upozornil předseda TOP 09. Zná ale i jiné případy živnostníků, kteří si žijí dobře, to prý nechce zamlčovat.

TOP 09 podle předsedy v žádném případě ale nepodpoří zavedení elektronické evidence tržeb, protože především pro podniky na venkově to může mít devastační vliv. Bělobrádek se ale domnívá, že například pro restaurace nebude elektronická evidence takovým problémem. "Řada podniků už to stejně má, a to kvůli zaměstnancům, a bylo by správné, aby to měly všechny podniky, protože jinak jsou ve výhodě ti, kteří šidí. Víte, já si myslím, že nemůžeme říkat, že krást se nemá, ale někteří můžou," varoval Bělobrádek.

Byla otevřena také otázka dalšího navyšování plateb za státní pojištěnce do zdravotnictví. Lidovci prý stojí na straně koaliční smlouvy, která říká, že by se peníze za státní pojištěnce měly navyšovat. "Zároveň ale nikde není řečeno, že by se neměla navyšovat efektivita ve zdravotnictví," konstatoval Bělobrádek s tím, že lidovci by byli spíše pro zachování některých poplatků, jako byl poplatek za den pobytu v nemocnici.

"Kdybychom znovu vládli, tak bychom tyto poplatky vrátili, protože byly ve výši, s odpuštěním, ceny jedné krabičky cigaret, a to ať mi nikdo neříká, že je to asociální," řekl jasně Schwarzenberg.

Biopaliva a Agrofert

Bělobrádek následně hájil svého stranického kolegu ministra zemědělství Mariana Jurečku, který bude předkládat zákon na pokračování daňového zvýhodnění biopaliv. Zákon původně sepsal Babiš a jeho firmy budou z tohoto kroku profitovat. "Firmy Andreje Babiše nejsou dominantní v tomto byznysu, mají asi 25 procent na trhu, takže to není problém," poznamenal k tomu Bělobrádek. Moderátor Václav Moravec kontroval, že Babišovy firmy jsou dnes v podstatě stoprocentními dodavateli pro státní firmu Čepro. Bělobrádek odpověděl, že podobná data k dispozici nemá, takže se k nim nemůže úplně vyjádřit.

Na Babiše ale hodlá apelovat, aby se navýšily peníze pro vědu a výzkum, které by vedly k tomu, že by Česko v budoucnu nebylo tolik závislé na produkci biopaliv první generace. Nesmíme také zapomínat na to, že tu existuje celkový evropský závazek o získávání určitého procenta čistší energie.

"Já se tady kolegovi divím, že hájí pana Babiše, protože to škodí půdě. Já jsem byl překvapen, když tady vicepremiér Babiš říkal, že z toho bude mít jen sedmdesát milionů. Já bych rád narazil na obchod, na kterém vydělám sedmdesát milionů, ale pro pana Babiše je to asi pakatel. Pokud to projde, tak to bude nejlepší obchod posledních let. Je to opravdu zločinná politika," zopakoval Schwarzenberg s tím, že produkcí biopaliv první generace vyprodukujeme často více zplodin, než biopaliva následně ušetří. "Firma Agrofert se dostává do souladu s kroky Ministerstva financí. Česká republika se mění v politickou divizi firmy Agrofert," udeřil

Americký konvoj

Nakonec se oba pánové věnovali průjezdu amerického konvoje Českem, který probíhá od neděle do středy. Podle Bělobrádka by měla policie dohlédnout na to, aby se případně nezranili nosiči vajíček, ale jinak se domnívá, že se odpůrcům dává větší prostor, než si ve skutečnosti zaslouží, vzhledem k jejich počtům.

Podle Schwarzenberga musíme myslet také na to, že odpůrci konvoje NATO pracují v zájmu Ruska. "A mají často nemalé prostředky," upozornil. Moravec mu ovšem vyčetl, že někdejší pravicové vlády zaspaly, když nebránily mohutnému nárůstu pracovníků na ruském velvyslanectví. "Něco pravdy na tom je, připustil Schwarzenberg. Obratem ale dodal, že Rusko je velmoc a my nemáme mnoho prostředků, jak se vlivu této mocnosti bránit.

Vicepremiér se domnívá, že by i tak mělo Česko hledat cesty, jak omezit ruský vliv v naší zemi. Vyjádřil se také k návštěvě ruského prezidenta v Moskvě. Podle Bělobrádka je v pořádku, když se prezident pokloní obětem osvoboditelů, ale nemusí to dělat před hlavněmi současné ruské armády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…