Ať se Kalousek jde vycpat. Nové informace k rozkolu mezi TOP 09 a Gazdíkovými lidmi

10.02.2014 7:31

Lidové noviny v pátek zveřejnily informace o tom, že Starostové hodlají v pražských komunálních volbách spolupracovat s hnutím ANO a jeho oznámeným primátorským kandidátem Janem Kaslem. Ačkoli představitelé TOP 09 a STAN tyto spekulace popřeli, Kasl v pondělním rozhovoru pro LN uvedl, že jistá jednání už proběhla. 1. místopředseda strany Miroslav Kalousek, kterého tyto spekulace zneklidnily, se má jít podle něj „vycpat".

Ať se Kalousek jde vycpat. Nové informace k rozkolu mezi TOP 09 a Gazdíkovými lidmi
Foto: jankasl.cz
Popisek: Exprimátor Jan Kasl

Ačkoli představitelé TOP 09 a hnutí STAN hned v pátek vehementně popřeli informace zveřejněné Lidovými novinami, že se Starostové odvracejí od svého partnera – TOP 09 a chtějí v pražských komunálních volbách spolupracovat s hnutím ANO Andreje Babiše a jeho oznámeným primátorským kandidátem Janem Kaslem, samotný Kasl v rozhovoru pro pondělní vydání LN uvedl, že pražská TOP 09 na své Starosty „kašle" a že s nimi nechce kandidovat.

Kasl potvrdil, že dostal nabídku vést kandidátku za ANO. Neměla by to ale být čistě stranická kandidátka, spíše by mělo jít o širší proud změny. Vítán je prý každý, kdo má za sebou čistou minulost a ochotu dělat.

Se Starosty už prý hovořil. „Se STAN jsem vedl jednání i předtím, než jsem přislíbil, že bych vedl širší kandidátku, kde by bylo také ANO. Potkal jsem se ovšem i potom jak s Petrem Gazdíkem, tak Stanislavem Polčákem, oběma jsem jim to řekl," uvedl Kasl. „STAN má vzhledem k parlamentní politice problém se nějakým způsobem spojovat s ANO. Snažil jsem se je přesvědčit, že tento názor chápu, ale že by nemusel být neměnný," dodal.

Gazdík to věděl. A Kalousek ať se jde vycpat

Když Gazdík ve čtvrtek řekl, že chce kandidátku, v jejímž čele bude Kasl, už moc dobře věděl, že ten kandiduje za ANO. „Věděl, že jednám s ANO, nebudu lhát, abych mu dělal alibi," uvedl kandidát na primátora.

Podle Kasla si Gazdík možná neuvědomil ten dopad. Možná mu prý nedošlo, že je to tak nepřijatelné pro Kalouska. Přitom pražský STAN byl podle Kasla vždy pod Kalouskovu rozlišovací schopnost. „TOP 09 dusí vlastní Starosty, to TOP 09 jim řekla, ať si udělají vlastní kandidátku. TOP 09 na ně kašle, její pražská organizace nechutně podráží vlastního primátora Tomáše Hudečka - a teď do toho má zasahovat Kalousek? Ať se jde vycpat," prohlásil Kasl.

Kdo jako první opouští potápějící se loď...

Lidové noviny kromě rozhovoru zveřejnily také analýzu, jakou stopu by mohlo sbližování STAN a ANO zanechat ve sněmovně. Například politolog Pavel Šaradín považuje spolupráci těchto hnutí za logický postup. „Mluvit o spojování poslaneckého klubu ANO s poslanci zvolenými za STAN by bylo předčasné. Na komunální úrovni by to ale mohlo být pro oba subjekty výhodné," uvedl.

Pardubický hejtman Martin Netolický dodal, že spor o směřování Starostů ukazuje na stav české pravice. Hnutí STAN přirovnal ke krysám. „Přijde mi nekorektní vůči TOP 09, že její nedílná součást STAN hledá v době, kdy je TOP 09 v opozici, novou cestu. Každý z nás zná to přísloví o potápějící se lodi, jejíž palubu opouští jako první vždy jedno zvířátko," uvedl hejtman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…