Ať sem nemusí plavat... Merkelová připravuje další věc, která se mnohým nebude líbit

22.10.2015 10:01

Prestižní britský deník Financial Times píše o nedělním summitu, kde se setká německá kancléřka Angela Merkelová s politickými představiteli balkánských zemí. Cílem společné schůzky bude vyřešit dramatickou situaci v regionu způsobenou stále narůstající migrační vlnou.

Ať sem nemusí plavat... Merkelová připravuje další věc, která se mnohým nebude líbit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová a Petr Nečas zavítali na půdu Právnické fakulty UK

Anketa

Kterého intelektuála máte nejraději? (Obnovené hlasování, spuštěno 19.4.)

hlasovalo: 6960 lidí

Narychlo uspořádané nedělní setkání v Bruselu předchází uzavření hranic v Maďarsku, Slovinsku a Chorvatsku, jež způsobilo mimo jiné také zhoršení podmínek pro uprchlíky zejména na Balkánském poloostrově. Krize dle Financial Times zhoršila také vztahy mezi jednotlivými evropskými státy v tomto regionu. „Ve snaze zmírnit tlak se německá kancléřka Angela Merkelová setká s politickými vůdci devíti zemí nacházejících se na tzv. balkánské trase, po které se snaží do Evropské unie dostat nejvíce uprchlíků. V letošním roce se přes Řecko do EU dostalo zatím více než půl milionu lidí, jak uvádí Mezinárodní organizace pro migraci,“ sděluje Financial Times.

Celý text v angličtině je ZDE

Dle předběžných informací Financial Times bude německá kancléřka apelovat na úřady výše zmíněných devíti zemí, aby věnovaly větší úsilí při hraničních kontrolách. „Kancléřka avizovala, že dokud nebude příliv uprchlíků zastaven, nebude možné přikročit k jejich přerozdělování. Lze očekávat, že Merkelová rovněž vyzve k přerozdělení uprchlíků, kteří v současné době přebývají v táborech mimo EU. Tímto krokem hodlá dosáhnout toho, aby uprchlíci na evropský kontinent přicházeli legálním způsobem,“ konstatuje britský deník s tím, že plány Bruselu zahrnují konkrétně úvahy o přijetí 200 000 uprchlíků z tureckých a libanonských táborů.

Někteří bruselští diplomaté se obávají, že nedělní setkání přinese jen kontroverze, jež vyplynou z požadavků sdílet další desítky tisíc uprchlíků. Ti, kteří tlačí Evropu ke zpřísnění hraničních kontrol dosáhnou dohody, na základě které zůstanou hranice otevřené. To dle Financial Times umožní průchod uprchlíků, což je vyžadováno v Berlínem navrhovaném řešení zahrnujícím sdílení zátěže a kvóty. „Měli bychom vzhledem k narůstající vlně tlačit na sdílení hraniční kontroly, protože to je přesně to, co si členské státy nacházející se na okrajích EU přejí,“ cituje britský deník nejmenovaného diplomata.

Berlín se mezitím pokouší zpřísnit svůj postoj vůči uprchlíkům a uvažuje o nasazení vojenských transportních letounů, které by se podílely na deportaci neúspěšných žadatelů o azyl. Dle Financial Times si tak chtějí němečtí politici naklonit stále skeptičtější německou veřejnost. „Toto opatření by také mohlo splnit úřadům sliby kancléřky Merkelové, že bude urychlen proces deportace neúspěšných žadatelů, který patří v Německu ve srovnání s ostatními státy k jednomu z nejpomalejších v rámci Evropské unie,“ píše deník Financial Times a dodává, že nedělního summitu se zúčastní zástupci Německa, Rakouska, Bulharska, Chorvatska, Řecka, Maďarska, Rumunska a Slovinska. Vedle členských států EU pak budou na summitu zastoupeny také Makedonie a Srbsko.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…