Ať si pan Zlatuška říká co chce... Šéf průmyslníků na ČT vysvětloval, k čemu nám budou vzdělanci humanitních oborů

28.04.2015 19:58

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák zavítal do úterního Interview ČT24. Do funkce byl právě dnes zvolen znovu. Hned na úvod porovnal svou volbu s volbami předsedů politických stran. Zákonodárci by si to za rámeček nedali. Vládu následně vybídl, aby přidala na tempu v práci. Ministrům vyčetl, že zaspali v přípravě operačních programů v tomto dotačním období. Až bude rok 2020, vzpomeneme si...

Ať si pan Zlatuška říká co chce... Šéf průmyslníků na ČT vysvětloval, k čemu nám budou vzdělanci humanitních oborů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák

„Politické volby, to jsou dohody mafiánských skupin, víte, jak to funguje. My jsme demokratická organizace. Já jsem dostal silný mandát v podobě 84 procent hlasů. Sto procent mívá jen Kim Čong-un a teď už i Andrej Babiš,“ konstatoval hned na úvod Hanák. Zároveň ale jasně řekl, že s touto vládou se mu spolupracuje dobře, ale musí přidat na tempu, aby prosadila vše, co je třeba, ještě než vypuknou velké spory kvůli krajským a dalším volbám. Vláda musí řešit evropské dotace, podívat se na služební zákon a další věci.

Jsem pro euro. A až se zase bude plakat kvůli dotacím...

Poukázal také na to, že KDU-ČSL má před sebou sjezd, a možná i proto teď tak hlasitě kritizuje elektronickou evidenci tržeb. „Říkejme to po pravdě,“ prohlásil Hanák. Souhlasí prý s elektronickou evidencí tržeb, aby byli lidé motivováni platit daně v co největší míře. „Já jsem přesvědčen, že to přinese deset až dvacet miliard. To říkají naše odhady,“ prozradil. Pokud jde o náklady pro jednotlivé podnikatele ve věci EET, nesmíme prý zveličovat a lhát.

Ve druhé polovině pořadu si Hanák pochvaloval, že ministr financí Babiš odmítá zvyšovat daně. „Nejdřív vyberme součsné daně a pak se můžeme bavit o zvýšení,“ uvedl Hanák s tím, že tady stojí na straně ministra financí proti premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), který čas od času zmiňuje zvýšení firemních daní.

Jasně se také vyslovil pro přijetí eura v Česku. Naše firmy musí čelit riziku velkých kurzových ztrát. Faktem také je, že naším největším obchodním partnerem je Německo a už jen to, že by by se nemusel přepočítávat kurz, by ušetřilo zbytečné těžkosti.

V tuhle chvíli města i podnikatelé také marně čekají na to, aby mohli začít čerpat dotace. V minulém programovém období prý všichni nadávali, protože jsme byli rok pozadu. A teď už je to rok a půl. „Je to špatně, je to pozdě. Až budeme v roce 2020 říkat, že jsme nedočerpali všechno, co jsme mohli, tak tu ztrátu nabíráme teď,“ konstatoval host.

Školství a mzdy

V závěru poznamenal i pár slov na adresu českého školství. Humanitní obory nás prý zaručeně nezachrání. Ať si prý lidé jako poslanec Jiří Zlatuška (ANO) říkají, co chtějí. Tahle země je průmyslová, tak přece ta vláda musí vycházet vstříc potřebám průmyslu, i v oblasti vzdělávání,“ uvedl Hanák.

Pravda sice je, že firmy by mohly nalákat pracovníky vyššími mzdami, jenže na ty se podle Hanáka napřed musí vydělat. Nelze říkat jen tak od stolu, že se platy zvednou o tolik a tolik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…