Ať vás nespolkne velryba, přál Sobotka novým europoslancům

02.06.2014 16:56

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) popřál v pondělí nově zvoleným českým europoslancům, ať je nespolkne "bruselská či štrasburská velryba" a udrží si kontakt s každodenní realitou v Česku. Sobotka to řekl ČTK po schůzce s novopečenými evropskými zákonodárci na Hradčanech. Premiér by si také přál, aby česká vláda a evropští poslanci spolupracovali. Otázku nového eurokomisaře za Českou republiku prý neřešili.

Ať vás nespolkne velryba, přál Sobotka novým europoslancům
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bohuslav Sobotka na kampani ve Zlínském kraji

Na setkání v Hrzánském paláci dorazilo 14 z 21 nových českých europoslanců. Mezi účastníky chyběl například bývalý ministr spravedlnosti a exmístopředseda ODS Jiří Pospíšil, který se dostal do Evropského parlamentu za TOP 09. Nepřišel ani předseda eurokritických Svobodných Petr Mach.

Hlavně, aby je nespolkla bruselská velryba a nevyvrhla je až za pět let

"Popřál jsem jim hodně štěstí a hlavně to, aby je nespolkla ta bruselská nebo štrasburská velryba a nevyvrhla je až za pět let, ale aby si dokázali udržet kontakt s každodenní realitou doma v České republice," komentoval schůzku Sobotka. Narážel na kritizovaná dvě sídla Evropského parlamentu v Bruselu a ve Štrasburku.

"Já jsem využil to setkání především proto, abych jim nabídl spolupráci a pravidelnou komunikaci," doplnil premiér. Chtěl by, aby se navzdory příslušnosti k různým frakcím a politickým proudům podařilo alespoň částečně sjednotit postup českých europoslanců.

Měla by fungovat synergie mezi vládou a europoslanci

"Já myslím, že stojí za to, aby naši poslanci měli dobrý informační servis a aby tady mohla fungovat synergie mezi vládou, naším zastoupením v Bruselu a mezi našimi poslanci," dodal Sobotka.

O budoucím eurokomisaři za Česko se na schůzce podle premiéra nemluvilo, což ČTK potvrdil i volební lídr ANO a bývalý evropský komisař Pavel Telička, který se setkání rovněž zúčastnil. Teličku do této funkce prosazuje hnutí ANO ministra financí Andreje Babiše, zatímco koaliční ČSSD by v Evropské komisi ráda viděla bývalého ministra a ekonoma Pavla Mertlíka. Třetí vládní strana KDU-ČSL navrhuje svoji končící europoslankyni Zuzanu Roithovou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…