Ať věřící platí faráře ze svého, ohromuje lidovec a katolík Cyril Svoboda

06.12.2013 7:43

Dlouholetý člen KDU-ČSL a bývalý člen vlády Cyril Svoboda se na serveru Česká pozice zamýšlí nad tím, jak zlepšit notně pošramocenou pověst katolické církve v české společnosti. A dochází k překvapivému závěru - věřící by se sami měli skládat na platy duchovních.

Ať věřící platí faráře ze svého, ohromuje lidovec a katolík Cyril Svoboda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dřevěný kříž s Kristem

„Jak přispět ke vstřícnému vztahu církve a demokratických politických stran, které nesouhlasí s přijatým řešením? Hlavně však: Jak zlepšit obraz naší církve v očích české veřejnosti? Jak jí udělit skutečnou nezávislost?“ přemítá Svoboda na téma církevních restitucí. V jedné věci má jasno: „Jsme-li právní stát, pak – ctíme-li zásadu právní jistoty – již schválené řešení nelze změnit.“

Na druhou stranu přiznává, že ČSSD a ANO slibovaly před volbami změnu schváleného řešení. Pokud budou chtít oba politické subjekty své sliby splnit, nabízejí se podle Svobody tři řešení. Jako první zmiňuje mocenský zásah státu, například zdaněním převodu majetku. Druhou možností je nová dohoda, ta by ovšem nastala jen za předpokladu, že se církve dobrovolně vzdají nabytých práv. To je podle Svobody téměř nemožný úkol. „Opětovně nabízím své další, třetí řešení, málo dosud besedované: vstřícné gesto. Posunek nás katolíků vůči společnosti. Na platy `svých` duchovních že si budeme vybírat sami mezi sebou,“ nabízí Svoboda řešení.

Celá úvaha Cyrila Svobody ZDE

„Dlouhodobě si myslím, že právě tím bychom nejen prokázali vnitřní soudržnost a sounáležitost se svou církví, ale také schopnost spoléhat sami na sebe. Na oplátku by pak bylo možno žádat, aby ČSSD a ANO do už přijatého řešení v dalších ohledech nezasahovaly. Obě strany by mohly tuto alternativu přijmout,“ vysvětluje Svoboda svůj pohled na možné řešení.

Z peněz, které církve získají v restituci, by se podle Svobody měly podporovat pečovatelské, vzdělávací a další činnosti církve prospěšné všem; jakož i údržba nemovitého i movitého majetku – kulturního dědictví. Ne však platy duchovních. „Jinak řečeno: Získané prostředky bychom my, katolíci, použili výlučně na to, z čeho má prospěch celá společnost,“ podotýká Svoboda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…