Atomové výbuchy a statisíce mrtvých lidí u nás rukou Američanů. Odtajněny staré plány Pentagonu

16.10.2016 10:14

Americký Národní bezpečnostní archiv na konci loňského roku zveřejnil materiály z roku 1956, v nichž je možné se dočíst, že se Spojené státy připravovaly na potenciální jaderný střet se Sovětským svazem. Kdyby k němu v padesátých letech opravdu došlo, českoslovenští občané by umírali po statisících. Šlo by však jen o zlomek ztrát, které by svět čekaly, kdyby k jaderné válce došlo na konci 60. let minulého století či v letech sedmdesátých.

Atomové výbuchy a statisíce mrtvých lidí u nás rukou Američanů. Odtajněny staré plány Pentagonu
Foto: facebook.com
Popisek: Třetí světová válka, ilustrace

„Američtí armádní plánovači se v rámci atomového bombardování zaměřili především na systematickou destrukci městských a průmyslových cílů, mezi nimiž nechyběly Moskva, Peking, tehdejší východní Berlín či Varšava. USA odtajnily cíle jaderného útoku z 50. let. První byla Moskva, Praha měla číslo 61. V Československu se stala terčem číslo jedna Praha společně s okolními městy, jako Beroun, Kladno, Slaný či Kralupy nad Vltavou, jejichž hromadné zničení by znamenalo obrovské ztráty na životech,“ píše server Lidovky.cz.

Vojenský historik Prokop Tomek k tomu pro server poznamenal, že si neumí vysvětlit, co Američany vedlo k výběru právě těchto cílů, protože neměly výraznou spojitost s armádními základnami v naší zemi. Seznam však také obsahoval prakticky všechna vojenská letiště, protože letadlo tehdy představovalo jediný prostředek, jak jadernou bombu dostat k nepříteli. Sovětský svaz tehdy ještě nedisponoval raketami, které by mohly nepřítele spolehlivě ohrozit.

Celý text najdete zde.

„Kdyby k jadernému bombardování všech zmiňovaných letišť skutečně došlo, Československo by v pustinu neproměnilo. Výrazně by jej to ovšem poškodilo a způsobilo nenávratné následky pro zdraví milionů lidí. Odhadem kolem 950 tisíc lidí by zemřelo, dalších dva a půl milionu obyvatel by bylo zraněno,“ doplňuje server.

Podle Tomka jde jen o zlomek obětí oproti válce, která mohla přijít později, protože v 50. letech byl vývoj jaderných zbraní stále ještě v plenkách. S jaderným úderem na západ od našich hranic ostatně počítal i Sovětský svaz. Československo sice nevlastnilo jaderné zbraně, ale na konci 60. let na našem území existovaly tři základny pod kontrolou Sovětů, kde se nalézaly jaderné zbraně. Ty mohla využít i československá armáda, pokud by bylo třeba. Sovětští plánovači počítali se 130 jadernými údery na Západ.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …