Austrálie chce na místo pádu vyslat speciální policejní oddíl

24.07.2014 9:33

Austrálie je připravena poskytnout veškeré zdroje k zajištění místa pádu malajsijského letadla na Ukrajině, pravděpodobně včetně vyslání speciálních policejních sil. Vyplývá to z prohlášení australských politiků, o nichž dnes informoval místní tisk. Při letecké katastrofě v Doněcké oblasti, která si vyžádala 298 obětí, zahynulo minulý týden 37 Australanů.

Austrálie chce na místo pádu vyslat speciální policejní oddíl
Foto: tan
Popisek: Pád malajského letadla

Australská ministryně zahraničí Julie Bishop se vydala do Kyjeva, kde chce spolu s nizozemským kolegou Fransem Timmermansem projednat s ukrajinským vedením zajištění trosek na území ovládaném separatisty. Po převezení ostatků mrtvých do Nizozemska je ochrana místa pádu letadla další prioritou australské vlády, uvedla Bishop před odletem.

Australský premiér Tony Abbott jednal se členy své vlády o případném vyslání policejních sil. Australský list The Daily Telegraph napsal, že Canberra se přiklání k návrhu vytvořit speciální jednotku australských policistů doplněnou o ochranný oddíl vojáků. Tato skupina by se připojila k mezinárodní bezpečnostní jednotce sestavené pod nizozemským vedením.

Na místě zůstaly pozůstatky lidských těl

Dotaz ohledně vyslání policistů na místo katastrofy už do Austrálie poslal nizozemský premiér Mark Rutte, napsal The Daily Telegraph. Podle dalšího listu The Australian by se do speciální australské jednotky mělo zapojit asi sto policistů a vojáků.

Podle ukrajinského i západního tisku zůstaly i po převozu ostatků na místě pádu letadla pozůstatky lidských těl. Místo navíc údajně pročesávají oddíly ozbrojenců, kteří manipulují s troskami a některé odnášejí. Úlomky boeingu jsou rozesety na ploše zhruba dvaceti čtverečních kilometrů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…