Austrálie hoří. Přišla výzva: Nic jim nedávejte!

08.01.2020 14:42

Ekologicky smýšlející předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová vyzvala vládu České republiky, aby finančně pomohla Austrálii, která je již týdny sužována devastujícími požáry. Komentátor Radek Kubala ale vyzývá, aby lidé nepřispívali do velkých veřejných sbírek kolujících na internetu. Peníze ze sbírek podle něj končí v rukou politiků, kteří jsou za situaci zodpovědní, protože podporují tamní uhelný průmysl. „Proč se máme skládat na australské hasiče, které pořádně neplatí vláda?“ ptá se Kubala a radí, aby lidé raději přispívali australským ekologickým organizacím.

Austrálie hoří. Přišla výzva: Nic jim nedávejte!
Foto: Reuters
Popisek: Požáry v Austrálii

Z tiskové zprávy TOP 09 vyplývá, že se předsednictvo TOP 09 dohodlo na výzvě vládě České republiky, aby nabídla a poskytla pomoc Austrálii.

 „V Austrálii jsme svědky obrovské přírodní katastrofy, která stála již životy půl miliardy živočichů a hrozí, že některé vzácné druhy mohou být vyhubeny úplně. Je to další drastické potvrzení, že změnu klimatu není možné dále přehlížet a zlehčovat,“ má jasno předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Anketa

Kdyby Milion chvilek uspořádal akci kousek od vašeho domu, co byste udělali?

hlasovalo: 30131 lidí
Komentátor Radek Kubala ale varuje, že peníze z těchto veřejných sbírek neputují na správné místo. „Odmítám přispívat do sbírek, které končí v rukou australské vlády. Ať platí politici, kteří podfinancovali hasiče, a uhelné korporace, které krizi způsobily a vydělávají na ní miliardy. Raději přispějme australskému protiuhelnému hnutí,“ napsal ve svém komentáři v Deníku Referendum.

Kubala upozorňuje, že internetem sice kolují stovky výzev na finanční pomoc Austrálii, na podporu hasičů, řešení následků škod či obětí požárů, ale více než cokoliv jiného to dokládá nefunkčnost současného systému.  

„Předně, ani několik stovek milionů s požáry či řešením jejich příčin a následků nepomůže. Je to, jako kdybychom chtěli hasit australské požáry pliváním. Austrálie je totiž ukázkovým příkladem selhání systému, který umožňuje propojení ekonomické a politické moci. Australský premiér Scott Morrison dlouhodobě udržuje skvělé vztahy s uhlobaronem Clivem Palmerem, jedním z nejbohatších mužů planety,“ píše Kubala a dodává, že právě Palmer v posledních parlamentních volbách kandidoval se svojí novou stranou, jen aby oslabil labouristy, kteří volají po ochraně klimatu, a zajistil premiéru Morrisonovi setrvání u moci.

Také upozorňuje, že Morrisonova vláda štědře dotuje indickou korporaci Adani, která chce v Queenslandu vybudovat největší soustavu uhelných dolů na světě. „Když hrozilo, že gigantický projekt indické korporace skončí kvůli nedostatku financí, nabídla jí australská vláda štědré investiční pobídky, půjčky a záruky z peněz daňových poplatníků,“ připomíná Kubala a dodává, že zatímco fosilní průmysl vláda podpořila až dvaačtyřiceti miliardami dolarů z veřejných peněz, na boj se současnými požáry vyčlenila jen dvě miliardy.

A přitom peníze z největších sbírek podle Kubaly putují přímo vládě Nového Jižního Walesu, kde má většinu Morrisonova koalice. „Proč se máme skládat na australské hasiče, které pořádně neplatí vláda? Co bude příště? Sbírka na důchody v Kanadě?“ ptá se rozzlobeně Kubala.

„Nebudu platit účty, které má skládat bohatá australská vláda, korporace jako Adani, uhlobaron Clive Palmer nebo mediální magnát Ruppert Murdoch. Jestli skutečně chcete podpořit boj proti australským požárům, pošlete peníze jedné z environmentálních organizací či neformálních skupin, které bojují proti nabobtnalému uhelnému průmyslu,“ poradil na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …