Austrálie nám radí: Buďte tvrdší na imigranty

21.04.2015 13:22

Přísnější evropská azylová politika by mohla zabránit dalším lodním neštěstím ve Středozemním moři. To radí evropským politikům australský premiér Tony Abbott. Informovala o tom agentura Reuters. V sobotu se nedaleko libyjských břehů převrátila rybářská loď s běženci na palubě, až 900 jich pravděpodobně zahynulo. Australskou praxi však kritizují ochránci lidských práv i Organizace spojených národů.

Austrálie nám radí: Buďte tvrdší na imigranty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády se setkali příznivci i odpůrci přijmutí syrských uprchlíků do ČR. Demonstrace se obešla bez vážnějších incidentů

Abbottova vláda sama před časem zavedla ve snaze odradit uprchlíky od nebezpečné cesty po moři do Austrálie přísnou azylovou politiku. Začala lodě mimo jiné posílat zpět na místa, odkud vypluly, většinou do Indonésie. Všem běžencům, kteří se do Austrálie dostali na lodích, navíc znemožňuje se v zemi kdykoli na trvalo usadit. Zadržuje je v táborech na ostrově Nauru nebo v Papui-Nové Guineji. Mohou se pak buď vrátit do vlasti, žít trvale v uprchlickém táboře, nebo se usídlit v Kambodži, s níž má Austrálie příslušnou dohodu.

Umírání se dá zastavit jen tak, že se zastaví lodě

Podobnou praxi by podle předsedy australské vlády měly zavést i evropské země, aby do budoucna zabránily podobným "strašným tragédiím", jaké se v poslední době stále častěji odehrávají ve Středozemním moři. "Jediným způsobem, jak zastavit umírání, je zastavit ty lodě," uvedl Abbott. "Proto je tak naléhavě nutné, aby evropské země přijaly velmi přísnou politiku, která ukončí obchodování s lidmi napříč Středomořím," dodal.

Podle spoluautora australské strategie, generála Jima Molana, tragédii uprchlíků zhoršuje neschopnost Evropy poučit se z vlastních chyb a vzít si příklad tam, kde se s podobným problémem už potýkali.

Lidskoprávní organizace i OSN Austrálii kritizují

Organizace na ochranu lidských práv ale současnou australskou azylovou politiku kritizují. Upozorňují mimo jiné na to, že Canberra přesouvá svou zodpovědnost na jiné. Austrálii odsoudila také Organizace spojených národů, podle níž země neplní své závazky vyplývající z Úmluvy o právním postavení uprchlíků z roku 1951. Podle této takzvané Ženevské konvence mají běženci právo žádat o azyl.

Přívalem migrantů do Evropy, kterému čelí jižní členové EU, se ve čtvrtek bude zabývat mimořádný summit EU. Brusel prozatím uvažuje o tom, že posílí kontrolní a záchranné operace ve Středomoří, vyloučeno není ani potápění prázdných lodí, které převaděči používají.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…