Auta starší 6 let budou muset na technickou každý rok, vymysleli v Bruselu

14.07.2012 17:54

Evropská komise zřejmě způsobí nepříjemnosti mnoha majitelům vozů staršího data. U automobilů starších šesti let totiž plánuje technickou kontrolu každý rok.

Auta starší 6 let budou muset na technickou každý rok, vymysleli v Bruselu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policisté při silniční kontrole

Podle plánu eurokomisaře Siima Kallase nové vozy by měly projít první kontrolou po čtyřech letech. Za dva roky by musela proběhnout další. Pak by se interval zkrátil na rok. Norma by platila i pro auta, která mají najeto více než 160 tisíc kilometrů.

Evropská komise podle deníku Právo v prohlášení uvedla, že "mezi pátým a šestým rokem dramaticky roste počet nehod zaviněných technickou poruchou". Návrh EK ale musí ještě posvětit vlády členských zemí Unie a Evropský parlament.

Starý vozový park
 
V Česku má každý řidič povinnost absolvovat první technickou kontrolu nového auta do čtyř let. Pro všechny další vozy platí dvouletá lhůta. Stáří automobilů v ČR v průměru dosahuje 14 let. To je téměř dvojnásobek oproti celoevropským 8 rokům.
 
Komisař chce zároveň ustanovit pravidla i pro servisy, které technické kontroly provádí. Tvrdí, že technické závady připraví o život při haváriích více než 2000 lidí ročně.

V Německu: Je to okrádání
 
Častější kontroly vozidel vzbudily nevoli hlavně v Německu. Autoklub ADAC dokonce návrh označil za okrádání. Jeho představitelé prohlásili, že počet nehod způsobených technickými problémy je nepatrným zlomkem  proti haváriím, které zaviní nedodržování předpisů a řízení pod vlivem alkoholu.
 
Návrh komisařů v ČR především odmítají majitelé autobazarů a obchodníci s ojetými vozy ze zahraničí. Za přehnaný návrh označil tajemník Svazu dovozců automobilů Pavel Tunkl a dodal, že jde o střílení od boku. Kontrolu technického stavu automobilů by on sám doporučoval až po delší době než šest let.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…