Autor námětu epizody, za níž čelí kritice Stropnický, nám řekl, jak to celé bylo

24.10.2014 17:00

Ministr obrany a policejní šéf Kriminálky Anděl v jedné osobě způsobil značný rozruch. Stalo se tak poté, co byla odvysílána epizoda s názvem Mise, kde je armáda líčena poněkud nešťastně a v rozporu s realitou. Ke zmíněnému dílu se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil i autor původního námětu. Zdůraznil, že jde o dramatické, fiktivní dílo, nikoli dokument či publicistiku. On sám si práce vojáků podle svých slov velice váží.

Autor námětu epizody, za níž čelí kritice Stropnický, nám řekl, jak to celé bylo
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Kvůli seriálovému dílu Kriminálky Anděl, nazvanému příhodně „Mise", teď čelí ministr obrany Martin Stropnický (ANO) tvrdé kritice. Vystupuje tu totiž proti „chuligánské" armádě, která navíc kšeftuje s drogami z Afghánistánu. Velkou nelibost také vzbudila replika seriálového policejního šéfa. „Nezlobte se na mě, ale nějaká mezinárodní pověst a rotace Afghánistánu je mi ukradená," pravil v epizodě seriálu Kriminálka Anděl policejní plukovník Tomeček, ztvárněný právě Stropnickým. V seriálu se také řeší problém obchodování členů vojenské jednotky s opiem.

Serveru ParlamentníListy.cz poslal své vyjádření také autor námětu do seriálu Vítězslav Jareš a popsal, jak celý díl vznikal. „Příběh měl vývoj. V první fázi bylo důvodem pro vraždu vojáka Hájka ve výtahu to, že syn plukovníka Peterky byl s Hájkem na misi v Afganistanu, kde si udělali s kolegy párty, opili se a Hájek vyprovokoval mladého Peterku ke hře známé jako ruská ruleta, při níž se mladý Peterka zastřelil. Vojáci to zakamuflovali jako sebevraždu, aby neměli malér. Otec plukovník Peterka se to dozvěděl a tak se Hájkovi pomstil,“ popisuje Jareš.

Jenže pak podle jeho vyjádření došlo ke změně zadání, protože ostatní tvůrčí profese si žádaly více napětí i drog. „Po této první verzi, která skončila ve fázi scénosledu, jsem dramaturgem a kreativním producentem byl zaúkolován, abych v rámci větší dramatičnosti přidal do příběhu drogy, vraždy, mrtvé tělo na střelnici, násilí na ženách. Úkolem scenáristy je poslouchat, tak jsem se snažil zadaný úkol splnit,“ konstatuje jeden z tvůrců.

Jde o kolektivní vinu

Vítězslav Jareš však tvrdí, že v prosinci 2011 byl vývoj scénáře zastaven s tím, že Mise se údajně točit nebude. Další díly se měly psát na motivy skutečných událostí. To, že se tento díl s názvem Mise nakonec natočil, se autor námětu údajně dověděl až z upoutávek tři dny před vysíláním.

„Finální verzi scénáře, kde jsou zakomponované i nové postavy, napsal Miroslav Vaic, jak jsem zjistil z titulků. Takže se jedná o kolektivní `vinu` několika lidí. Jedná se ovšem pouze o dramatické, fiktivní dílo,“ zdůraznil Jareš. „Není to dokument, nebo publicistika. Já sám si práce našich vojáků velmi vážím,“ dodal Jareš na závěr svého vyjádření.

K problematické epizodě se vyjádřila pro Týden.cz armádní mluvčí Jana Růžičková: „Realita je od seriálové fikce naprosto odlišná. To, jakým způsobem byli vykresleni vojáci, bylo velmi nešťastné a pro vojáky šokující. V očích veřejnosti to výrazně sráží jejich náročnou a nebezpečnou práci, kterou ve prospěch této země a jejích občanů odvádějí," uvedla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…