Autor výroku „Až Zeman chcípne, strašně se ožeru“ jde do ulic proti Číňanům. Prahu čeká mela. A mezitím na druhé straně světa...

22.03.2016 8:52

Příjezd čínského prezidenta Si Ťi-pchinga víří emoce. Ať již ty pozitivní, či negativní. Kvůli jeho návštěvě se zamlouvají po Praze lukrativní místa – a to jak jeho příznivci, tak odpůrci. Píší to dnešní Lidové noviny.

Autor výroku „Až Zeman chcípne, strašně se ožeru“ jde do ulic proti Číňanům. Prahu čeká mela. A mezitím na druhé straně světa...
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman a čínský prezident Si Ťin-pching

Místa po Praze zabírají stovky Číňanů, aby mohli přivítat svého prezidenta. Paradoxně však nejde o Smíšenou česko-čínskou komoru Jaroslava Tvrdíka, která návštěvu organizuje, ale méně známou Česko-čínskou obchodní asociaci. Zakladatelé asociace jsou neznámí, nevědí o nich nic ani na čínském velvyslanectví v Praze. Oficiální webové stránky patří Jamesi Ruizhenovi Wu, který podniká v asijské tržnici SAPA v pražské Libuši. Asociace si již stihla zamluvit prostor u sochy svatého Václava na Václavském náměstí, prostranství před Národním divadlem a Státní operou a Vyšehrad. A to hned od neděle až do čtvrtka. 

Příznivci budou příjezd prezidenta monitorovat také na Hradčanském náměstí a na cestě od hotelu Hilton po Hrad. Pokoušejí se zabrat i prostranství v Lánech. Tam však musejí počkat na vyjádření policie. Přítomni chtějí být i na Masarykově nábřeží a Slovanském ostrově, kde se ve středu sejdou čínští a čeští byznysmeni. 

Kromě příznivců se však chystají do ulic i odpůrci čínského komunistického režimu. Do služby se tak chystají stovky policistů. Některé ulice budou pro jistoty uzavřeny, bude odkloněna i hromadná doprava. 

Odpůrci si totiž rovněž zabrali cestu od hotelu Hilton na Hrad či prostor u prvního nádvoří Pražského hradu. Jedním z těch, který chce proti čínské hlavě státu vystoupit, je Tomáš Peszynski. Ten se netají svou antipatií k české hlavě státu Miloši Zemanovi, kdy v minulosti mimo jiné řekl, že „až Zeman chcípne, strašně se ožeru“. „Jsme proti tomu, aby se představitelé naší země setkávali s vůdci nedemokratických zemí,“ uvedl za odpůrce Peszynski. 

Ten svolal demonstrace například na náměstí Jana Palacha či Hradčanské náměstí. Dorazit mají příznivci Tibetu, antikomunisté či čeští Vietnamci. Podobné protesty, či spíš happeningy, svolává i Kateřina Kudláčková, která chce v poklidu využít možnosti, jak upozornit na represe, kterým jsou vystavováni členové hnutí Fa-lu-kung. Za organizaci Lidská práva bez hranic vyzvala českého prezidenta, aby zveřejnil kompletní seznam čínské výpravy. Chtějí si totiž jednotlivé členy prověřit, zda se nedopouštěli zločinů proti lidskosti. 

Čínský prezident stráví v Česku 40 hodin, ve dnech 28. – 30. března. Kromě Pražského hradu a zámku v Lánech, kde se setká s českou hlavou státu, se má sejít také s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), předsedou Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem a předsedou Senátu Milanem Štěchem (oba ČSSD) či pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO). 

Lidové noviny si v souvislosti s Čínou všímají také cesty současného prezidenta Německa Joachima Gaucka právě do země draka. Čínští hostitelé Gauckovi slíbili otevřenost v rozhovorech, které však budou probíhat za zavřenými dveřmi. A o návštěvě se hovoří jako o nejchoulostivější Gauckově cestě. Do Číny se vydal na pět dnů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…