Autoritativnímu přístupu je konec, slibuje starosta Dobrušky

01.04.2016 10:42

Kvůli neshodám s Petrem Tojnarem rezignoval na svůj mandát místostarosty. Záhy nato byl ale starosta odvolán a novým se stal právě Petr Lžíčař (SNK Veřejnost za všestranný rozvoj Dobrušky). Po více než devíti letech došlo také v Dobrušce k podpisu koaliční smlouvy. Proč? A jaké hlavní priority si v ní strany stanovily? I to zajímalo naši redakci.

Autoritativnímu přístupu je konec, slibuje starosta Dobrušky
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Dobrušky Petr Lžíčař (SNK Veřejnost za všestranný rozvoj Dobrušky)

Poté, co jste koncem února rezignoval na funkci místostarosty, jste počátkem března navrhl odvolání Petra Tojnara, který vedl město téměř deset let, a nahradil jej ve funkci. Vašemu předchůdci jste vyčítal jeho přístup ke spolupráci, která podle vašich slov téměř ustala. Můžete být konkrétnější? A byl to jediný důvod, proč jste se tak rozhodl?

Petr Tojnar vedl město od voleb v roce 2006. Během této doby vystudoval dvě vysoké školy. Po dostudování druhé se začal projevovat autoritativní přístup k řízení města, který postupem času přerostl v největší překážku spolupráce. Byl to jediný důvod mé rezignace.

Co jste ve snaze najít společnou řeč s vaším předchůdcem vnímal jako největší překážku?

Právě autoritativní přístup a nekomunikaci.

Proč jste nenavrhl odvolání ještě před svou rezignací? Změnilo se snad posléze něco nějak zásadně?

Svoji rezignaci jsem zvažoval několik měsíců. Určitým mezníkem bylo schválení územního plánu a získání stavebního povolení na sportovní halu a cyklostezku do Opočna a zahájení stavby rozlučkové síně. To byly pro mě stěžejní úkoly vedení města. Po jejich splnění jsem usoudil, že ničím dalším už nemůžu přispět. Proto přišla moje rezignace. Chtěl jsem mít jen klid, žádné jiné ambice jsem neměl. Teprve po několika dnech se ukázalo, že podobné pocity jako já mají i další zastupitelé. A nejen zastupitelé. Desítky telefonátů a návštěv mě ubezpečily, že s nastalou situací je třeba něco udělat.

Nabízí se také otázka, co budete chtít dělat jinak než váš předchůdce?

To je jasně napsáno v naší dohodě o koaliční spolupráci: znovuzavedení zastupitelské demokracie, nezatajování informací, nastavení a dodržování pravidel, respektování výstupů komisí, výborů apod.

A je naopak něco, v čem na něj budete chtít navázat?

Určitě chci pokračovat v projektech, kterým jsem jako místostarosta pomáhal na svět.

Podepsala se nějak negativně změna ve vedení města na fungování radnice? Jaká zde panuje atmosféra?

Atmosféra na radnici je vynikající, většině zaměstnanců se, jak se zdá, ulevilo. Objevuje se spousta námětů a nápadů. Dříve pasivní jedinci mají zase chuť do práce.

Ačkoliv váš předchůdce nebyl zastáncem utvoření koalice, vy jste se rozhodli jít opačnou cestou. Je podle vás na tak malém městě koalice nezbytnou podmínkou pro spolupráci?

V posledních třech volebních obdobích v Dobrušce žádné koaliční dohody podepsány nebyly. V současné situaci jsme se shodli, že uzavření dohody je vhodné. Dáváme tím jasně najevo, jak chceme fungovat.

Ve zmíněné dohodě se také nachází stanovisko, že se koaliční partneři zavazují, že po dobu trvání této dohody nevstoupí do jiné koalice v rámci zastupitelstva města. Má to nějakou spojitost s pučem na radnici? Máte obavu, že by se mohlo něco podobného opakovat? Přece jen tato podmínka není v koaliční smlouvě až tak obvyklá.

Koalice je vždy jen jedna, a pokud bude jiná, ta naše končí. Nevím, jestli tato podmínka je neobvyklá, protože jsem účastníkem takovéto dohody poprvé. Jeden z účastníků dohody tuto podmínku navrhl a ostatní ji schválili. Dohodu uzavřelo osm zastupitelů, přidává se devátý, další tiše sympatizují. Takže jsem spíš optimista.

Pokud se podíváme na vaši dohodu o koaliční spolupráci, je v ní řada záměrů. Který je pro vás stěžejní a s čím začnete ihned?

Jsou to především stavba sportovní haly v Dobrušce a cyklostezka z Dobrušky do Opočna. Tam jsme už začali intenzivně pracovat. Rovněž přípravy směrnice pro zadávání zakázek malého rozsahu vrcholí.

Ptala jsem se i proto, že naskočit do rozjetého vlaku je vždy obtížnější, než když vlak stojí. Ačkoliv jste působil ve vedení města, nevnímáte to jako nevýhodu? Domníváte se, že budete mít dostatek času splnit vše, co jste si předsevzal?

Z rozjetého vlaku jsem vystoupil jen na čtrnáct dní, tolik jsem toho zase nezmeškal. To, že jsem ve vedení města dlouho působil, vnímám jako obrovskou výhodu. A jestli budu mít dostatek času? To ukáže čas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…