Až jedna miliarda korun. Tolik prý stát zaplatí za neúspěch Zdeňka Bakaly

20.12.2013 8:52

Důl Paskov, jenž vlastní společnost OKD, resp. NWR s účastí miliardáře Zdeňka Bakaly nevydělává tolik jako dřív. Těžba černého zlata se vzhledem k situaci na trzích notně prodražuje a společnost chystá utlumení dolu. Český stát to ale může přijít až na miliardu. Informuje o tom deník Právo.

Až jedna miliarda korun. Tolik prý stát zaplatí za neúspěch Zdeňka Bakaly
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ostravské horníky přijeli podpořit i kolegové z Mostecka

Pokud se společnost OKD nedohodne se státem na něčem jiném, začne Důl Paskov utlumovat na jaře 2014 a stát bude nucen vydávat miliony korun na sociální programy. Částka se teoreticky může vyšplhat až na miliardu. Pro Moravskoslezský kraj s již tak dost vysokou nezaměstnaností to bude velmi obtížná situace. Ministr průmyslu v demisi Jiří Ciencala, který zastává i pozici vládního zmocněnce pro Moravskoslezský kraj, chce se společností vyjednávat na základě memoranda, které má být podepsáno 6. ledna 2014.

Důl za korunu

"Pokud do 30. března nenajdeme řešení, které bude přijatelné pro všechny strany, memorandum přestane platit a vše bude plně v režii OKD. A ty začnou důl utlumovat od roku 2014. Na stát by tím přešla starost o sociální programy, které by mírnily dopady uzavření dolu,“ prozradil ministr.

Pokud se stát rozhodne do věci vložit, mohla by těžba pokračovat na náklady společnosti až do konce roku 2016 a stát následně zaplatí jeho technickou likvidaci. Zároveň se bude podílet na vyplacení dávek pro propuštěné zaměstnance.

K prvnímu lednu 2017 by stát mohl Důl Paskov koupit a utlumovat těžbu už ve vlastní režii. Mohlo by se tak stát za symbolickou jednu korunu. O této variantě se uvažuje i navzdory tomu, že ji důsledně odmítal premiér v demisi Jiří Rusnok. Ten před časem prohlašoval, že stát nekoupí Důl Paskov, ani kdyby měl stát jen jednu korunu. Ciencala k tomu dodává, že tato varianta stát vyjde přibližně na miliardu. To bude ale řešit až příští vláda. Ministr dopředu upozorňuje, že pomoc státu při utlumování těžby může být ze strany EU posuzována jako veřejná podpora, pro kterou je třeba získat povolení unie. To však může trvat půl roku až rok.

Řešení do tří měsíců

Přes všechny těžkosti ministr v demisi stojí především o co nejdelší zachování co největšího počtu pracovních míst a věří, že návrh přijatelného řešení pro všechny strany bude možné připravit do tří měsíců.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…