Až osmnáct let pro Janouška. Časopis uvažuje, co za tím je

27.05.2013 12:03

Známý český lobbista Roman Janoušek stane za dva měsíce před soudem, kde se bude zodpovídat ze své nehody, při které v opilosti srazil autem ženu a zranil ji. Je obviněn z pokusu o vraždu, což nemá v podobném případě obdoby. Jde snad o podlehnutí společenské objednávce to Janouškovi pořádně "natřít"?

Až osmnáct let pro Janouška. Časopis uvažuje, co za tím je
Foto: repro TV Prima
Popisek: Roman Janoušek odchází od výslechu, jehož pro opilost nebyl schopen

Ohodnotit autonehodu jako pokus o vraždu je podle časopisu Týden v Česku poměrně neobvyklé. Nad přísnou klasifikací Janouška se pozastavují i někteří experti. "Já jsem se s tím nikdy nesetkal. V té věci teď bude hrát roli spousta věcí, především znalecké posudky," řekl specialista na dopravní právo Jan Kněžínek.

Týden spekuluje o tom, jestli policie a žalobci nevyužili Janouškovy nehody k exemplárnímu potrestání "nepostižitelného" lobbisty. Aby jej ale soud mohl poslat do vězení za vraždu, musel by mu prokázat úmysl zabít. To je ale v podobných případech to nejsložitější. Pokud by ale přece jen Janouškova obhajoba selhala a soud ho poslal za mříže, zapsal by se podnikatel do historie.

Janoušek byl nejprve obviněn z úmyslného ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky, protože věděl, že ženu srazil, ale z místa nehody ujel. Policie mu navíc po jeho dopadení naměřila 2,2 promile alkoholu v krvi. Letos v lednu žalobci překvalifikovali čin na pokus o vraždu. Lobbistovi tak hrozí až osmnáctiletý trest.

Bojí se, tak komunikuje

A Janoušek si je podle časopisu Týden vědom, co mu hrozí. Proto začíná komunikovat s médii. "Přijmout myšlenku, že bych chtěl někomu vědomě ublížit, je něco tak neskutečného, že se z toho cítím opravdu nešťastný," uvedl například.

Objevují se ale také informace, které by mu mohly přitížit: sražená žena prý při nárazu letěla 13 až 14 metrů daleko od auta. Janoušek ale kontruje, nehoda se prý odehrála jinak. Navíc měl údajně v době nehody v hlavě hematom, který mu způsoboval únavu či náhlou změnu nálad. A pomáhá mu paradoxně i právník ženy, kterou srazil. Ani sama poškozená totiž podle jejího advokáta Josefa Lžičaře netvrdila, že ji chtěl Janoušek úmyslně přejet.

Může jít o sázku na jistotu

Zda mohl Janouškův zdravotní stav ovlivnit jeho chování za volantem, ukážou lékařské posudky. Jisté je, že v té době byl podnikatel opravdu v psychickém tlaku. Média informovala o odposleších mezi ním a Pavlem Bémem, věc vyšetřovala i policie. Podle magazínu Týden je možné, že kriminalisté rezignovali na tuto linii a zaměřili se na Janouškovu nehodu coby jistější "střelivo". Podobný princip, kdy policie není schopná prokázat významný zločin, ale odsoudí někoho exemplárně za jiný přečin, prý není novinkou.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

10:22 Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

V německém Lipsku proběhnou v červnu vedle voleb do Evropského parlamentu také komunální volby. A CD…