Až se zhroutí civilizace... Václav Cílek napsal chladně a stručně, co dělat

27.10.2015 11:09

Geolog a klimatolog Václav Cílek se pro server Echo24.cz rozepsal, jak přežít zhroucení civilizace. Ve své eseji se vrátil ke knize sovětského spisovatele Nikolaje Michajloviče Verzilina „Ve stopách Robinsonových“. Tato publikace se dle něj stala „kultovní“ pro lidi připravující se na zhroucení západní civilizace.

Až se zhroutí civilizace... Václav Cílek napsal chladně a stručně, co dělat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Cílek

„Verzilin vzpomíná na starý příběh ruských revolucionářů-děkabristů, kteří byli na dvacet let uvrženi do vězení a zbaveni – podobně jako Robinson Crusoe – toho nejnutnějšího. Podařilo se jim však chovat si v cele kuřátka a dokonce pro potěchu vypěstovat konvalinky, které si jako zvláštní dárek dávali k narozeninám,“ popisuje Cílek a zmiňuje i to, že vězni si vypěstovali jahody. 

„Za druhé světové války se v postavení robinsonů odříznutých od okolního světa ocitlo celé město – Stalingrad. Letecké útoky zničily většinu skladů a v městě zavládl krutý hlad,“ popisuje Cílek s tím, že obyvatelé začali hledat jedlé rostliny, například penízek rolní, sbírali houby a živili se vším, co dokázali nalézt. 

„Ale i v samotné Vídni byl po obou světových válkách takový hlad, že se městské parky a dokonce i zahrada samotného Hofburgu stala velkou zeleninovou zahradou, aby uživila své obyvatele. Bukové lesy kolem Vídně jsou mladé, protože stromy byly vykáceny na topení. Jen malý, dodnes udržovaný záhon uprostřed bývalé císařské zahrady připomíná tyto doby, ale jen málokdo chce vzpomínat,“ podotýká Cílek. Připomíná i poválečné období, kdy socialistické režimy dle něj rovněž podporovaly zahrádkářství. „Ve státní správě hmotných rezerv tehdy bylo jídlo na 6–12 měsíců, ale dnes má většina evropských států jen jednoměsíční zásoby potravin. Nějaká forma hospodářské blokády či přerušení mezinárodního obchodu by pro část populace znamenala riziko hladomoru, jaký dnes ohrožuje například Sýrii,“ pozastavuje se Cílek. 

Svou esej uzavírá konstatování, že když se ptal svých amerických kolegů, jaká poezie se čte na Wall Street, tak se pozastavovali. „Protože i pouhé vlastnictví podobné knihy by profesionálního ekonoma v očích jeho kolegů diskvalifikovalo. Naproti tomu je dovolené číst Clausewitze a Umění války,“ uzavírá.

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…