Až zjistí, čím ho vyznamenali... Medaile pro Perebyjnise v souvislostech

29.07.2022 8:35 | Ze sítí

Právník Tomáš Tyl se na svém facebookovém profilu vysmál skutečnosti, že končící ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis dostal medaili z rukou předsedy vlády Petra Fialy – konkrétně medaili Karla Kramáře. Kramář přitom rozhodně nepatřil k těm, kteří by RUsko odsuzovali.

Až zjistí, čím ho vyznamenali... Medaile pro Perebyjnise v souvislostech
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39131 lidí
„Muehehe, až Ukrajinci zjistí, kdo to byl Karel Kramář, tak Jevhen dostane povolávací rozkaz k účasti na nočním útoku v Chersonu,“ poznamenal se smíchem Tyl na sociálních sítích.

„Podotýkám, že Kramář byl rusofil a jeho manželka Naděžda Nikolajevna byla pravá Ruska pocházející z rodu zbohatlých bývalých nevolníků. Neměla vkus ani vzdělání, ale obrovské ambice, které promítala do megalomanských projektů. Ten poslední – obří ruská vila Větrov ve Vysokém nad Jizerou – Kramáře zruinoval. Oba manželé leží pohřbeni v chrámu Zesnutí Přesvaté Bohorodice na Olšanech. Jo, to je ten ‚fujky‘ ruský kostel,“ dodal Tyl s dovětkem, „a to byl Kramář katolík“.

Premiér Petr Fiala (ODS) dnes přivítal ukrajinského velvyslance Jevhena Perebyjnise na Úřadě vlády. „Pan velvyslanec u nás působil přes pět let a já mu moc děkuji za spolupráci,“ poznamenal ve svém twitterovém příspěvku Fiala. „Za hluboký a vřelý vztah k ČR jsem mu předal ocenění předsedy vlády – medaili Karla Kramáře,“ dodal Fiala.

Karel Kramář byl po roce 1918 prvním ministerským předsedou ČSR, byl také propagátorem slovanské vzájemnosti. Jeho manželka Naděžda se narodila v rodině moskevského obchodníka. Známá je rovněž jeho vila na Letné, kterou si nechal jako své sídlo postavit v letech 1911–1914. Od roku 1998 slouží jako oficiální rezidence českých premiérů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…