Až zlikvidují Babiše, kdo ho vystřídá? Jejich sponzoři? Jaroslav Bašta pitvá Milion chvilek

16.06.2019 8:41

Někdejší diplomat v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta napsal pár slov k demonstracím spolku Milion chvilek pro demokracii. Konstatoval, že zatímco v roce 1989 lidé na Letné volali po svobodných volbách, letos se tamtéž chystají protestovat proti výsledku demokratických voleb. Položil si také otázku, co přijde dál. A snažil se najít odpověď.

Až zlikvidují Babiše, kdo ho vystřídá? Jejich sponzoři? Jaroslav Bašta pitvá Milion chvilek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Jaroslav Bašta kroutí v komentáři pro První zprávy.cz hlavou nad tím, že zatímco v roce 1989 lidé demonstrovali za uspořádání demokratických voleb, dnes je máme – a lidé protestují proti jejich výsledkům. Představitelé spolku Milion chvilek však nejednou prohlásili, že neprotestují proti výsledku voleb, ale proti osobě Andreje Babiše, protože ten si s sebou vláčí celou řadu problémů.

Anketa

Myslíte, že demonstrace ,,Milionu chvilek" svrhnou Babišovu vládu?

5%
95%
hlasovalo: 36613 lidí

Bašta by prý rád věděl, co se stane dál, pokud letošní demonstranti uspějí.

„Zatím nám neřekli, co se stane, když budou úspěšní a definitivně zlikvidují systém nezávislé justice a zařídí doživotní funkční období několika státním zástupcům. Ani co bude po možné demisi premiéra, po které tak volají? Kdo jej má vystřídat? Jejich sponzoři, kvůli kterým mají transparenty v angličtině? Co udělají, když předčasné volby dopadnou skoro stejně jako před dvěma lety? Ba, možná z jejich pohledu hůř. Sněhurka ANO zůstane, ale trpaslíků asi už nebude osm. Někteří budou mít problémy s Trikolórou, jiní zase doplatí na to, že po posledních volbách nezdravě zezelenali, takže převlek za piráty už není věrohodný. Další jedou na saních z kopce a nestihli zabrzdit před pětiprocentní hranicí,“ napsal Bašta.

Může se však stát ještě jedna věc. Možná lidi přestanou demonstrace bavit a pojede se dál ve stávajících politických kolejích. Bašta připomněl, že i to už se v minulosti stalo. Třeba ve chvíli, kdy Češi protestovali proti rakousko-uherskému vyrovnání. Protestovali na více než stovce akcí a vzkazovali císaři Františkovi Josefovi I., že chtějí dosáhnout stejného vyrovnání s Rakouskem jako Maďaři. Císař však neustoupil a demonstrace jednoho dne skončily.

„Demonstrace podobného typu považuji za symptom postdemokracie. Nepřinášejí žádný alternativní politický program, zaměřují se jen proti osobám (leckdy dost nelogicky) a velmi připomínají desetiminutovky nenávisti z románu 1984 George Orwella. Ovšem již před 150 lety císař dobře věděl, že se proti něčemu podobnému zasahovat nemá. Stačí počkat, až je to přestane bavit,“ uzavřel svůj komentář Bašta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…