Ázerbájdžánský aktivista lituje toho, že ČR podporuje tamní autoritářský režim

01.10.2014 14:58

Je politováníhodné, že Česká republika v současnosti upřednostňuje rozvíjení politických a ekonomických vztahů s Ázerbájdžánem před podporou tamních obhájců lidských práv, kteří jsou masivně potlačováni. V rozhovoru pro ČTK to dnes řekl Emin Mammadli z ázerbájdžánského Centra pro monitorování voleb a demokracii (EMDS), který v Praze doprovází otce vězněného Anara Mammadliho, letošního držitele Ceny Václava Havla za lidská práva. Věří, že synovi mezinárodní ocenění pomůže na svobodu i že jednou skončí diktátorský režim v Ázerbájdžánu.

Ázerbájdžánský aktivista lituje toho, že ČR podporuje tamní autoritářský režim
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

Česká vláda usiluje o prohloubení vztahů se surovinově bohatým Ázerbájdžánem jako alternativu za ruský trh, postižený sankcemi Evropské unie za angažmá Moskvy v ukrajinském konfliktu. Velkým obhájcem spolupráce s režimem v Baku je i prezident Miloš Zeman, na jehož pozvání byl letos v Praze autoritativní ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev, který se zúčastnil summitu zemí Východního partnerství.

Aktivista lituje, že v ČR už zahraniční politiku neurčuje duch Václava Havla

„Je politováníhodné vidět něco takového, zvláště od České republiky, že v posledních několika letech není duch Václava Havla hlavním ukazatelem v zahraniční politice. Velmi litujeme toho, že jsme ztratili takového přítele ve střední Evropě," uvedl Emin Mammadli, kterého s laureátem Havlovy ceny vedle působení v EMDS spojuje jen příjmení.

Připomněl nicméně, že stejný postoj k ázerbájdžánské vládě zaujímá i mnoho dalších západních zemí. „Je tu určitá podpora od určitých skupin, jako jsou pořadatelé této ceny, ale kvůli nerostným zdrojům, strategickým vztahům i poloze Ázerbájdžánu vzhledem k Afghánistánu je pro vládu možné vyhýbat se debatě o porušování lidských práv i navzdory faktu, že je předsednickou zemí Rady Evropy," poznamenal. „Věříme, že mezinárodní společenství vyvine více tlaku a více se zaměří na lidská práva než jen na ekonomické a politické vztahy," dodal Emin Mammadli.

V Praze doprovází Asafa Mammadova, otce letošního laureáta Ceny Václava Havla za lidská práva Anara Mammadliho, na konferenci k poctě laureáta, kterou v Pražské křižovatce pořádá Knihovna Václava Havla. Jeho syn ocenění nemohl převzít, protože byl letos v květnu za své aktivity ve vlasti odsouzen na pět a půl roku do vězení.

Vězněný aktivista se o ocenění dozvěděl od svých právníků

Podle Mammadova se o svém ocenění dozvěděl v úterý prostřednictvím svých právníků. „Považuje to za skvělou zprávu nejen pro sebe a svou organizaci, ale i pro všechny obhájce lidských práv za mřížemi," tlumočil otec reakci Anara Mammadliho. Ten v roce 2001 založil a vede EMDS zaměřené na monitorování voleb v Ázerbájdžánu. Loni v prosinci byl zatčen a obviněn z údajného krácení daní, nelegálních obchodních aktivit a zneužití své monitorovací organizace k falšování výsledků voleb, za což skončil na pět a půl roku ve vězení. Podle pozorovatelů byl proces vykonstruovaný.

Zda jeho syn vyjde z vězení díky ocenění, vidí „50 na 50“

Mammadli je druhým držitelem Ceny Václava Havla. Tím prvním se loni stal běloruský disident Ales Bjaljacki, který byl rovněž v té době vězněn a letos v létě se dostal předčasně na svobodu. „Z mého pohledu je to 50 na 50, ale já v to věřím," poznamenal Mammadov k tomu, zda se historie bude opakovat a z vězení díky ocenění vyjde i jeho syn. „Každopádně to bude mít pozitivní efekt, ale samozřejmě věříme, že se dostane na svobodu," dodal.

Situace obhájců lidských práv v Ázerbájdžánu je podle něj velmi složitá. „Během léta skončila za mřížemi spousta lidí kvůli obvinění z daňových podvodů či zpronevěry. Velmi obtížná situace je s financováním, protože vláda zakázala nevládním organizacím přijímat dary ze zahraničí, které jsou často jediným zdrojem peněz," přiblížil Enim Mammadli.

S Mammadovem věří, že demokratizační proces v Ázerbájdžánu se tamnímu režimu nepodaří zastavit. „Určitě jednou přijde konec diktatury v Ázerbájdžánu a občanská společnost se postaví na nohy. Ale v tuto chvíli je velmi obtížné odhadnout, kdy k tomu dojde," uzavřel Mammadov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…