BIS: Stát neumí správně uzavírat smlouvy

01.09.2016 15:43

Ekonomické zájmy Česka poškozují špatně nastavené smluvní vztahy některých subjektů, které ovládá stát. Dříve chyběla vůle tyto obchody kontrolovat, a tak se dál nepříznivě projevují důsledky chyb z minulých let. Bezpečnostní informační služba (BIS) o tom informuje ve zveřejněné výroční zprávě za loňský rok.

BIS: Stát neumí správně uzavírat smlouvy
Foto: Alerion
Popisek: Česká vlajka.

Chyby v uzavřených smlouvách se podle zpravodajců týkají například energetiky, bankovnictví či silniční dopravy. Některé smluvní vztahy byly uzavřeny před více než deseti lety. "Na hloubce problému se v mnoha případech podílel i liknavý přístup odpovědných osob v období po uzavření smlouvy, kdy jednoznačně chyběla vůle tyto obchody kontrolovat, hodnotit a případně revidovat jejich podmínky," uvedla BIS.

Situace často dle zpravodajců dospěla do kritického stavu, kdy bylo pro zástupce státu obtížné či nemožné problém uspokojivě vyřešit. Jako příklad zpravodajci uvedli problémy s nouzovou zásobou nafty ve skladech zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe v německém Kraillingu. Problémy jsou podle BIS i u IT služeb. "Některé státem ovládané subjekty se staly významně závislé na svých dodavatelích," podotkli zpravodajci.

BIS si všímala i osob, které se na vzniku problémů podílely. Některé ukončily činnost ve státních službách a snažily se obnovit svůj vliv na chod státních subjektů. "V některých případech to byly snahy úspěšné, když tyto osoby využily svých dřívějších kontaktů a často i osobní loajality současných zaměstnanců státu. Tato skutečnost má vliv i na schopnost státu řešit existující problémy," uvedla BIS.

Ekonomické zájmy států podle BIS ohrožují také úniky informací. Další riziko se týká obtížného prosazování zájmů státu v akciových společnostech. "Zejména v energetice je řada případů, kdy management společnosti de facto ovládá dozorčí radu. Ta přestává plnit svoji základní roli, a stát jako akcionář tak ztrácí v obdobích mezi valnými hromadami zásadní nástroj kontroly," uvedla BIS.

V oblasti ekonomiky BIS také upozornila na nedostatky při vypisování veřejných zakázek, narušování hospodářské soutěže či nelegitimního lobbingu při vytváření zákonů, které se týkaly zejména energetiky a zdravotnictví.

Zpravodajci se zmínili i o problémech ve státní správě, kde často úředníci nenesli odpovědnost za svoje špatná rozhodnutí nebo byly vyváděny státní peníze do soukromých rukou. "Často byly uzavírány nevýhodné smlouvy a veřejné zakázky byly svěřovány firmám s nejasnou vlastnickou strukturou nebo byly zadávány bez výběrového řízení. Výsledkem bylo špatné hospodaření se svěřeným majetkem, kdy však nedocházelo k trestným činům a prokazování míry zavinění bylo velmi obtížné," uvedla BIS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…