BIS prověřuje, zda v Sýrii bojují čeští občané

04.09.2014 18:50

Bezpečnostní informační služba (BIS) prověřuje, jestli v Sýrii bojují čeští občané. Podle mluvčího BIS Jana Šuberta to nelze vyloučit. Řekl to dnes ČTK. Zda se Češi účastní konfliktu na východní Ukrajině, nechtějí české tajné služby komentovat. Podle médií jich především v řadách proruských separatistů může bojovat až několik desítek. Dva z nich údajně v srpnu v bojích zemřeli.

BIS prověřuje, zda v Sýrii bojují čeští občané
Foto: Theatlantic.com
Popisek: Homs v Sýrii

„Nelze garantovat, že by se například v Sýrii na té či oné straně neangažoval žádný náš občan,“ řekl Šubert. „Děláme maximum, abychom věděli, zda nějaký radikál, který bojoval v zahraničí, kde získal výcvik a zkušenosti, vstupuje na území našeho státu,“ dodal mluvčí s tím, že by pak mohl v Česku podnikat teroristické útoky nebo násilné akce. „V této chvíli v tomto smyslu ale nemáme informaci o bezprostředním riziku,“ zdůraznil Šubert.

Konkrétní počty, kolik Čechů bojuje v zahraničních konfliktech, nechtějí české tajné služby komentovat

Dodal, že BIS nemá informace, že by někdo z Čechů veřejně mluvil o své připravenosti odjet bojovat do ciziny. „Do hlavy ale nikomu nevidíte, když se někdo rozhodne, že by odjel bojovat do zahraničí a nikomu o tom neřekne nebo o tom mluví velice málo, tak je velmi komplikované to zjistit,“ dodal. Náčelník generálního štábu Petr Pavel na středečním sněmovním výboru pro obranu řekl, že nemá poznatky, že by se do Česka měli vracet bojovníci z Iráku.

Konkrétní počty, kolik Čechů bojuje v zahraničních konfliktech, nechtějí české tajné služby komentovat. „Vojenské zpravodajství se pochopitelně situací na Ukrajině a v dalších krizových oblastech podrobně zabývá. Obecně jsou ale informace získané jeho činností důvěrného charakteru a poskytují se pouze oprávněným adresátům,“ sdělil za armádní tajnou službu mluvčí Ministerstva obrany Petr Medek. Podobně se za civilní rozvědku vyjádřil i Jaroslav Hrbek.

Za působení Čechů v ozbrojených složkách Ukrajiny nebo separatistů by jim mohlo hrozit trestní stíhání

Server Aktuálně.cz minulý týden uvedl, že zpravodajské služby odhadují počet Čechů bojujících na Ukrajině do 30. Jejich zapojení si zřejmě již vyžádalo oběti. Po boku povstalců padl podle médií Ivo Stejskal z Brna, podle České televize to potvrdila jeho sestra. Média spekulují i o dalším mrtvém Čechovi z Žatce, který prý rovněž bojoval na straně rebelů.

Za působení Čechů v ozbrojených složkách Ukrajiny nebo separatistů by jim mohlo hrozit trestní stíhání. Ministerstvo vnitra podle svého mluvčího Vladimíra Řepky vypracuje odborný názor, v jaké právní situaci tito Češi jsou. Vnitro o stanovisko požádala poslankyně sněmovního výboru pro bezpečnost Jana Černochová (ODS). Není prý zcela zřejmé, zda porušují české zákony.

Podle místopředsedy výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny a bývalého policisty Bronislava Schwarze (ANO) jsou ale čeští bojovníci na Ukrajině pro Česko bezpečnostním rizikem. ČTK řekl, že problém vidí v možném nelegálním dovozu zbraní. Policii se podle něj podařilo tento trh zastavit, rizikem je nyní blízkost konfliktu. „Jestli jsou tam kvůli tomu, aby dostali do naší republiky nelegálně zbraně, které dneska nekoupíte už tak jednoduše, tak toho se obávám,“ dodal poslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…