BIS se vyjádřila ke kauze „ricin“. Nahlédněte

21.06.2020 18:01

Bezpečnostní informační služba se v tiskové zprávě rozhodla vyvrátit nejčastější spekulace a lži v kauze „ricin“, v kauze možného ohrožení tří pražských komunálních politiků smrtelným jedem.

BIS se vyjádřila ke kauze „ricin“. Nahlédněte
Foto: bis.cz
Popisek: Odznak BIS

Na konci dubna přinesl časopis Respekt informaci, že do České republiky přicestoval muž s nebezpečným jedem ricinem, kterým by mohl ohrozit tři pražské komunální politiky – primátora Prahy Zdeňka Hřiba (Piráti), starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS) a starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09).

Postupem času se ukázalo, že se informace nezakládala na pravdě. Že jen jeden pracovník ruské ambasády chtěl poškodit svého kolegu a poslal BIS anonymní udání. Oba pracovníci ambasády byli nakonec z Česka odesláni domů.

Kolem celé kauzy však nadále panuje řada nejasností. Po internetu například kolují informace, že tajným službám muselo být od počátku jasné, že je to blamáž, a věc odložit. BIS naproti tomu zdůraznila, že žádná poctivě pracující tajná služba nemůže podobné informace ignorovat s tím, že jde o blamáž a neprověřovat to.

BIS upozorňuje, že díky únikům informací do médií byla pod tlakem, ale navzdor tomuto tlaku dokázala celou kauzu rozkrýt a předat informace na příslušná místa.

Výbornou práci BIS ostatně mimo jiných ocenili veřejně ve svém prohlášení i předseda vlády a v usnesení výbor pro bezpečnost Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, a to napříč politickým spektrem,“ uvedla BIS.

Tajná služba zároveň veřejnost ujistila, že příběh se opravdu stal, i když celá kauza působí na první pohled opravdu absurdně.

„Pochybovačné hlasy ve veřejném prostoru ostatně ruská strana okamžitě využila a začala popisovat selhání pracovníků ruského vyslanectví jako podraz na nevinné diplomaty (viz dojemné loučení jednoho z nich na sociálních sítích),“ uvedli agenti s tím, že veřejnosti nemohou předložit důkazy, že se věci staly tak, jak říkají, protože by tím porušili zákon. Příslušní informace prý opravdu dostali jen lidé, kteří je dostat měli, a na jejich základě rozhodli o vypovězení dvou ruských občanů z České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…