BIS stále řeší původ nahrávky Bém-Janoušek. Podezřelých přibylo

08.08.2012 21:57

Podle Bezpečnostní informační služby (BIS) se stále šetří, odkud unikly nahrávky rozhovorů mezi bývalým primátorem Pavlem Bémem a lobbistou Romanem Janouškem. Zatím se rozšířil počet možných míst.

BIS stále řeší původ nahrávky Bém-Janoušek. Podezřelých přibylo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-primátor Pavel Bém

"Pro potřeby vyšetřování ředitel BIS už v průběhu května zbavil řadu důstojníků služby mlčenlivosti a nařídil uvolnit a vydat příslušné listinné důkazy i související zpravodajské informace. Lze ale také konstatovat, že počet míst mimo BIS, kde k úniku mohlo dojít, se rozšířil,“ uvedl pro Mediafax mluvčí Jan Šubert.

Odkud odposlechy unikly, se zabývá Inspekce ředitele BIS pod dozorem Státního zastupitelství Praha 1. Jednou z možností je to, že nahrávky nepořídila žádná státní instituce, ale soukromá bezpečnostní společnost.

"Před nedávnem média oznámila, že při razii u jednoho z členů zločineckého vyděračského gangu policie nalezla aparaturu pro odposlech mobilních telefonů, známou pod označením Agáta," dodal Šubert.

Spolu s tím odmítl, že by šetření trvalo příliš dlouho. "Na potvrzení nebo vyvrácení vlastnictví BIS skutečně stačí hodina, dokonce možná jen pár minut. Ale pouze v případě, že jde o listinu, písemnost, stránky papíru. V daném případě jde ale o identifikaci elektronických digitálních dat z neoznačeného zdroje. A to je nepoměrně složitější. O to víc, když se ukazuje, že k úniku mohlo dojít z několika míst, jejichž okruh se přitom stále rozšiřuje," vysvětlil mluvčí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: pan

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …