Babiš, Chovanec a odposlechy: Slonkovou a Kubíka s kamerou odevšad vyhodili, ale padla zlá podezření. I kolem skupiny Ztohoven

14.06.2017 11:54

Skupina Šuman. Utajený projekt, který na internet vypouští obvinění předsedy ANO Andreje Babiše. Kdo za touto akcí stojí? To chtěli zjistit v pořadu Zvláštní vyšetřování na serveru Seznam redaktoři Sabina Slonková a Jiří Kubík.

Babiš, Chovanec a odposlechy: Slonkovou a Kubíka s kamerou odevšad vyhodili, ale padla zlá podezření. I kolem skupiny Ztohoven
Foto: David Hora
Popisek: Andrej Babiš

Vše začíná tím, že oba redaktoři přicházejí do průhonické Sokolovny, restaurace, kterou vlastní Andrej Babiš a má ji využívat ke svým schůzkám. „On tu večer nikdo není,“ vysvětluje Slonková Kubíkovi, který se podivuje, že by se Andrej Babiš nechával se svými partnery vidět před tolika lidmi.

Přímo ze Sokolovny Slonková volala místopředsedovi ANO Jaroslavu Faltýnkovi, jestli by se nechtěl vyjádřit „k tomu, kdo to nachystal a komu se podařilo prolomit vaši bezpečnostní ochranu“. Faltýnek odmítl s tím, že o těchto věcech nic neví. „No něco o tom určitě vědět musíte, jste místopředseda partaje,“ namítala mu novinářka.

Faltýnek uvedl, že on počítá s tím, že je nahráván, neustále, a tomu odpovídá i jeho vyjadřování. Režisér Vít Klusák nám zatím nabízel prostřihy do Babišovy restaurace, včetně výmluvných detailů na jídelní lístek s polévkami začínajícími na 75 korunách a předkrmy od 195.

„Hele a posílili jste nějak bezpečnost? Pan Veselý, šéf bezpečnostní divize Agrofertu vždycky říkal, že on je přes ty salámy, a teď se ukazuje, že ty volby nebudou o tom, jestli někdo v závodech Agrofertu krade salámy, ale jsou spíš o tý špinavý kampani,“ oslovila místopředsedu ANO. Překvapený Faltýnek v klidu odpověděl, že informace z bezpečnostní divize Agrofertu opravdu nemá, a tím hovor skončil. „Nic novýho, viď?“ smál se na Slonkovou její kolega Kubík.

Celý pořad ZDE

V následujícím okamžiku ale do Kubíkova smíchu vstoupil manažer restaurace a stručně je požádal, aby kameramani přestali natáčet nic netušící hosty restaurace. „Pan Babiš tady je?“ utnul jeho vysvětlování rázným dotazem Kubík. Manažer mu slušně vysvětlil, že on se zajímá o svou restauraci a o místě pobytu předsedy ANO nemá tušení.

Takže se redaktoři v Průhonicích vydají k Babišovu domu a kamera nám v detailu ukáže kameru nad brankou, zatímco redaktoři vysvětlují, že jim exministr financí nereaguje na SMS a i zvonění u jeho dveří je bezpředmětné. Zdá se prý, že má stále stejnou taktiku zatvrzelého mlčení.

Když Slonková s Kubíkem neuspějí u Babiše, zkusí to alespoň u jeho protějšku na nejkontroverznějších nahrávkách skupiny Julius Šuman. Je to Marek Přibil, bývalý redaktor MF DNES, který s Babišem na nahrávkách plánoval, jak zveřejňovat v novinách připravené hanopisy o jeho politických oponentech. Babiš jej po zveřejnění označil za agenta, který ho měl zničit. Sám Přibil tvrdí, že nahrávky jsou zmanipulované a podvodné.

Jenže zatímco redaktoři čekají před restaurací, přijde esemeska od Přibila, že ruší domluvené natáčení. „Ten musí mít strach jako blázen,“ pronese Slonková. Pak si uvědomí, že Přibil je oficiálně na neschopence, takže musí být doma, načež se oba redaktoři i s kamerou k jeho bydlišti vydají. Chvíli marně zvoní a debatují o tom, načež do domu partyzánsky proniknou se sousedem.

Slonková přede dveřmi vytočí jeho číslo a Kubík zatím poslouchá, jestli za dveřmi neuslyší vyzvánějící telefon. Přibil jej však zvedne a nakonec začne hovořit o tom, že mu může hrozit fyzická likvidace.

Slonková s Kubíkem na botníku přede dveřmi rozjímají, co se stalo, že si to Přibil rozmyslel. Slonková dojde k závěru, že mohl ohrozit „Babiše i socany“. Následně zjistí, že Kubík se naivně ocitl uprostřed hry, které nerozumí, když Slonkové bez obav přeposlal svou e-mailovou komunikaci se skupinou Julius Šuman. To stavělo do trochu divného světla jeho slova, že s nahrávkami a jejich zveřejněním nemá vůbec nic společného.

A k dovršení podivnosti Kubík vytáhne historku, že se mu nedávno ozval muž, který založit twitterový účet Skupina Šuman. Odmítl však, že by do něj vkládal protibabišovské nahrávky. „Vyprávěl mi story, že to založil vloni v listopadu a následně mu to někdo ukradl. A teď má obavu, že na něj budou chtít policajti hodit ty nahrávky,“ vypráví Slonkové během společné jízdy autem. Oba se shodnou, že tato verze je „zvláštní“.

Vrcholem historky vyprávěné Kubíkem však bylo tvrzení, které mu od zakladatele Šumanova twitteru mělo přijít esemeskou. Podle něj nahrávky po technické stránce zajištuje skupina „Paralelní Polis“. „To je ta skupina lidí kolem Ztohoven,“ vysvětluje.

Já ta jména znám, ale už jsem  to prodal klientovi

S původním okradeným Šumanem si dají schůzku a je to první respondent, u kterého v tomto díle uspějí. V parku se potom sejdou s mužem v džínových kraťasech, černém tričku a s rozostřeným obličejem, který je představen jako Jan Z. a hned na úvod Slonkovou políbí.

Pak začne vyprávět historku o tom, jak ve skupině mají své analytiky tajné služby. „Kluci z analytiky“ prý také potvrdili, že Marek Přibil neměl s nahráváním rozhovorů s Babišem nic společného.

„Je to politická záležitost Babiš–Zeman. Ti, co chtěli shodit Zemana, tak chtějí shodit i Babiše.“ „Ti, co dělali ty trenky?“ zajímá Slonkovou a nervózně kouřící zdroj souhlasí. Jednoznačný důkaz vedoucí ke skupině Paralelní Polis však prý není.

„Mají zdroj, který jim to sype,“ vykládá Jan Z. „A je to z bisky, z uziny, nebo od vojáků?“ zajímá Slonkovou, jaká tajná služba by to mohla být. „To vám nebudu říkat,“ odbude jí zdroj.

Pak vysvětluje, že on sám proti Babišovi osobně nic nemá a účet Julius Šuman založil jako nápad ve chvíli, kdy se mluvilo naopak o nahrávkách Bohuslava Sobotky a Radka Pokorného kvůli privatizaci OKD. Nakonec však k tomuto účelu účet využit nebyl. To přišlo Slonkové i Kubíkovi velmi divné, ale když jim řekl: „Já to tak dělám běžně“, nebylo celkem co dodat.

Rozhovor pokračuje výklady o skrytých identitách a praktikách kybernetických bojů; k otázce, zda je to stoprocentně Paralelní Polis se však odmítl vyjádřit.

„Nahrávky vám udělá kdokoliv, to je jen otázka peněz. Já znám kluky, co to pro nás dělali,“ vykládá zdroj. Kubík namítá, že to je protizákonné, načež se mu dostane odpovědi: „Tak dělá se to, dělají to všichni.“

Jména lidí, kteří nahrávky pořizovali, prý zná. „Já jsem je prodal jednomu klientovi,“ přizná suverénně. O jakého klienta se jedná prý Slonkové s Kubíkem rozhodně neřekne. Nakonec se přizná, že i on je placen, a to konkrétně ze zahraničí.

„Babiše nemaj rádi z principu, že jim tam posílá to EET,“ dodal k motivacím odpůrců exministra financí.

Je prý tedy možné, že někdo na dálku aktivoval Přibilův telefon jako nahrávací zařízení. Ale to prý musel být velmi zkušený hacker. Sdružení Paralelní Polis je představeno jako „sdružení kryptoanarchistů, kteří se zabývají technologickými inovacemi a neuznávají dnešní fungování státu“.

Jeho zakladatel Pavel Lupták v sídle Paralelní Polis Kubíkovi a Slonkové vykládá, že je podle něj fajn, že někdo může anonymně prezentovat svá zjištění. Pak předložil teorii, že zatímco soukromé osoby by měly mít chráněné soukromí, veřejné osoby, například ministr financí, tak ty by měly být totálně transparentní a je správné cokoliv, co přispěje k jejich kontrole. Takoví lidé by měli prý počítat s tím, že jsou odposlouchávaní permanentně.

Teorie o podílu skupiny Ztohoven na nahrávání Andreje Babiše vyvolala po vydání dílu živý zájem internetu. Objevila se například i glosa, že „pokud by za nahrávkami stála skupina Ztohoven, tak před měsícem měl jeden z jejích členů nehodu na motorce a teď je mrtvý. Tyto náhody se Babišovým protivníkům občas dějí“.

Slonková však přišla ještě s druhou verzí. Podle ní za úniky stojí rozvědka, spadající pod sociálně demokratického ministra vnitra Milana Chovance, za pomoci nejmenované bezpečnostní agentury. „Tuhle verzi jsem já slyšela ze svejch zdrojů,“ pochlubila se Slonková. Tomuto by prý nahrávala i slova Andreje Babiše, který hovořil o tom, že si „pan ministr Chovanec najal agenturu, který mě sleduje a odposlouchává“. Následně agenturu jmenovala a doplnila, že se o ní ví, že má blízko k lidem ze současných tajných služeb. Nakonec po dlouhém pátrání a uvažování dojde k závěru, že to není příliš pravděpodobné, protože by lidé z rozvědky příliš riskovali, že se to dozvědí všichni, kdyby po volbách resort vnitra získalo hnutí ANO.

Na úplný závěr pak Slonková s Kubíkem znovu zkusí sehnat Marka Přibila. Tentokrát se jim to v restauraci povede, novináře společně se dvěma kameramany obstoupí, ten se jim však prosmykne a snaží se utéct.

„Marku, čeho se bojíte? Vyhrožoval vám někdo?“ volají za ním, zatímco Přibil odchází po chodníku. Čeho se Přibil bojí, to se prý dozvíme příště.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…