Babiš, Dienstbier, Jurečka a další. Éterem prší útoky mezi koaličními partnery kvůli zpackanému hlasování o boji s kouřením

25.05.2016 20:41

Kolem protikuřáckého zákona, který vybouchl ve sněmovně kvůli tomu, že ho nepodpořily dvě třetiny poslanců z Babišova hnutí ANO, to stále pořádně jiskří. Razantně se vyjádřil sám Andrej Babiš, ale i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) a další členové vlády. Přesvědčte se o bouři zuřící v kabinetu sami.

Babiš, Dienstbier, Jurečka a další. Éterem prší útoky mezi koaličními partnery kvůli zpackanému hlasování o boji s kouřením
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nekuřácká zóna

„ANO neporušilo žádnou koaliční smlouvu! 39 poslanců ČSSD schválilo opoziční návrh Marka Bendy, který z protikuřáckého zákona udělal kuřácký. Klasický podraz koaličních partnerů. Na vládě si odhlasujeme podobu zákona a pak ji ve sněmovně socialisté upravují ve shodě s opozicí. Silně mi to připomíná jejich hlasování pro hazardní lobby,“ rozohnil se místopředseda koaliční vlády Babiš na sociální síti Facebook.

Ale zašel ještě dál a kritický dotaz položil i na sociální síti Twitter. „Co je to za ministra zdravotnictví, když dá neutrální stanovisko k budování kuřáren v restauracích a neprotestuje proti pozměňováku ODS?“ ptal se.

Další místopředseda vlády, Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), však poukázal na to, že to nebylo poprvé, co šlo ANO proti koalici. „Jenže to přece bylo v pořádku. Zajímavé, že ANO s opozicí načetlo proti koaličnímu návrhu zákona o vědě pozměňováky a hlasovalo proti tomuto návrhu, to bylo O.K.,“ rýpl si Bělobrádek taktéž na sociální síti. A nebyl sám.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Velmi jasně se vyjádřil i ministr vnitra Milan Chovanec, statutární místopředseda ČSSD. „Pokud AB hledá důvody, jak rozbít vládu a postavit jinou (s KSČM a kdovíkým), ať to řekne na rovinu!“ napsal ministr vnitra na sociální síti Twitter. Předseda sněmovny Jan Hamáček, taktéž z ČSSD, označil jednání poslanců Andreje Babiše za neuvěřitelné. Nechápe, jak mohli „potopit“ vládní návrh zákona. Logicky tedy musí dojít k jednání koaliční rady.

Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka, ministr zemědělství, se naopak snažil krotit vášně svých kolegů. „Pojďme se chovat racionálně, navrhnu ať min. Němeček co nejdříve předloží nový vládní návrh protikuřáckého zákona, ještě v červnu. Věřím, že můžeme s chladnou hlavou najít shodu nad omezením kouření v restauracích. Dnešek nesmí znamenat složit ruce do klína,“ apeloval na zákonodárce. Jen pár hodin předtím si ovšem ani Jurečka neodpustil kousavou poznámku směrem k Babišovým poslancům. „Nekecáme, makáme... Bohužel hulíme dál. Díky ANO,“ napsal taktéž na Twitteru.

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier dodal, že si nezakouřené prostředí k práci zaslouží i servírky, číšníci či kuchaři, takže vláda by se měla pokusit protikuřácký zákon prosadit i navzdory aktuálnímu neúspěchu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…