Babiš: Na prvním jednání vlády vytvoříme rezervu rozpočtu

06.12.2013 14:45

Pokud vznikne koaliční vláda s ANO, bude chtít hnutí Andreje Babiše vytvořit rezervu státního rozpočtu zavázáním zhruba deseti procent provozních výdajů. Babiš to dnes řekl novinářům. Rezerva, o které chce Babiš diskutovat hned na prvním jednání případné koaliční vlády, by podle něj mohla činit sedm až 12 miliard korun. Návrh rozpočtu, který připravila vláda Jiřího Rusnoka a který se dnes začal projednávat ve sněmovně, ale ANO i další zástupci možné koalice v prvním čtení podpoří.

Babiš: Na prvním jednání vlády vytvoříme rezervu rozpočtu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Podle propočtů dnešních Lidových novin by rezerva vytvořená novou vládou mohla být až 25 miliard korun. Peníze by koalice mohla použít například na valorizaci penzí.

"Řekli jsme si, že hned na prvním zasedání vlády uděláme rozpočtovou rezervu a dostaneme se možná na 100 miliard, pro které tady pléduje opozice," řekl novinářům Babiš. Vytvoření rezervy chce dát ANO i do koaliční smlouvy.

Poslanci ODS a TOP 09 dnes kritizovali návrh rozpočtu na příští rok. ODS navrhne změny tak, aby se schodek snížil z navrhovaných 112 na 99 miliard korun. Pro letošek byl schválen rozpočet s deficitem 100 miliard korun.

Babiš uvedl, že ANO návrh rozpočtu podpoří. Materiál, který má více než 900 stran, ale Babiš číst nebude. Chce se spolehnout na informace, které členové rozpočtového výboru dostali od náměstka ministra financí Jana Gregora. "Nebudu ho (rozpočet) číst, proč bych ho četl? Jak mám číst 900 stran, skládat vládu a ještě stavět tým na vyjednávání? Mám na to lidi. Snad náměstek ministra ví, co říká," uvedl Babiš. 

Fischer se nad přístupem pozastavuje

Současný ministr financí v demisi Jan Fischer se nad Babišovým přístupem pozastavil. Sám prý v posledních měsících věnoval státnímu rozpočtu 70 až 80 procent svého pracovního času. "Detail samozřejmě je na těch odbornících, ale mně dalo hodně práce si udělat i ten celkový obrázek, rámec, seznámit se s těmi návrhy, které byly předtím, seznámit se s časovými řadami," řekl novinářům s tím, že je strašně důležité, aby uměl pochopit logiku a kontext.

Projednávání rozpočtu ve sněmovně označil Babiš za absurdní divadlo. Bývalí vládní poslanci nemají podle Babiše právo rozpočet kritizovat, protože "za nich se děly levárny". "Všichni vědí, že rozpočet musíme přijmout. Pan náměstek Gregor řekl, že pokud by se nepřijal, bude zásadní problém s eurofondy a ratingem," poznamenal Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…