Babiš, Sobotka, peníze... Ve vládě to totálně skřípe. A prý bude hůř

08.04.2014 6:58

Koaliční spolupráce ČSSD a hnutí ANO se prý dostává na bod mrazu. Zejména sociální demokraté se prý vážně ptají, zda společná vláda ještě vůbec má smysl. Ministr vnitra Milan Chovanec dokonce mluví o tom, že spory mezi koaličními partnery už se dostaly na úroveň třenic v Nečasově vládě.

Babiš, Sobotka, peníze... Ve vládě to totálně skřípe. A prý bude hůř
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka, Andrej babiš, Pavel Bělobrádek a Tomio Okamura ve sněmovně

Anketa

Co soudíte o skandálu kolem privatizace OKD ve vztahu k premiéru Sobotkovi?

hlasovalo: 8046 lidí

Navíc se podle MF Dnes v tomto týdnu očekává další zásadní spor. Vláda má totiž začít projednávat první nástřel rozpočtových cílů pro příští rok. Ve středu se má konat koaliční schůzka, kde by se mělo otevřít velmi ožehavé téma - zda bude k realizaci vládních plánů nutné zvyšovat daně, nebo ne.

Sociální demokraté slibovali zvýšení daní pro firmy už před volbami. Hnutí ANO naopak uspělo díky slibům, že daně zvyšovat nebude. Rozpočet pro příští rok je přitom momentem, kdy si vláda jasně musí říct, co bude dělat. Tato debata navíc přichází v okamžiku neobyčejně vyhrocených koaličních sporů, zejména kolem pomoci OKD, do nichž navíc vstupuje začínající kampaň před eurovolbami.

„Jsme odsouzeni k vládnutí, nikdo to pokládat nechce. Jen to takhle dál nejde,“ cituje deník MF Dnes nejmenovaný zdroj z ČSSD. Ministr vnitra a místopředseda nejsilnější koaliční strany Milan Chovanec rovněž považuje spory za neobyčejně vážné. „To, čeho jsme nyní svědky, se hodně přibližuje sporům mezi ODS a TOP 09 v době vlády Petra Nečase, a myslím si, že lidé v naší zemi už takového chování mají plné zuby,“ uvedl.

Jeden z vlivných poslanců ČSSD však nabídl ještě jiný pohled na věc. Podle něj se nejedná ani tak o spor hnutí ANO a ČSSD, ale spíše o osobní roztržku předsedů Andreje Babiše a Bohuslava Sobotky. To však odmítá místopředsedkyně ANO Věra Jourová, podle které se z Babišovy strany rozhodně nejedná o osobní antipatie. „Naprosto chápu pana ministra Babiše, že chrání veřejné rozpočty. To je pozice, ve které se musí dostávat do různých třecích ploch,“ vysvětluje.

Podobně další ministr za Babišovo hnutí, Martin Stropnický, nemá dojem, že by se v koalici dělo něco zásadního. „Nemyslím si, že by koalice byla ohrožena. Současnou situaci považuji za součást koaliční koexistence,“ říká ministr obrany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…