Babiš: Stropnický by byl dobrý ministr obrany. Ať Zeman přijme, co Sobotka navrhuje

10.12.2013 7:09

Podle předsedy ANO Andreje Babiše by poslanec Martin Stropnický byl dobrým kandidátem na ministra obrany. Babiš tak dává najevo, že ve věci výběru členů vlády nechce ustupovat prezidentovi Miloši Zemanovi a podle deníku Právo také podpořil předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku. „ Myslím si, že by měl akceptovat, co mu pan Sobotka navrhuje,“ řekl Babiš.

Babiš: Stropnický by byl dobrý ministr obrany. Ať Zeman přijme, co Sobotka navrhuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„Myslím si, že by pan Stropnický byl vhodným adeptem na ministra obrany. Je to zkušený člověk, je jeden z mála našich lidí, kteří pracovali ve státní správě. Resort má určitě velké rezervy, co se týče šetření. Historicky tam byly obrovské problémy se zakázkami a myslím, že by se na to měl někdo podívat,“ řekl Babiš Právu a ukázal svůj nynější postoj.

Právo také připomíná Babišova slova z minulého týdne, kdy byl k prezidentovým zásahům do sestavování vlády vstřícnější. „Prezident asi legitimně chce mít na resortech odborníky. Jeho právo je někoho odmítnout,“ řekl novinářům minulý pátek. Právo nyní uvádí Babišovo poslední vyjádření. Podle něj by prý Zeman měl postupovat podle Ústavy. „Občas to vypadá, že má dvojí metr. Myslím si, že by měl akceptovat, co mu pan Sobotka navrhuje,“ uvedl.

Zeman potvrdil, že chce ovlivňovat sestavení vlády

Prezident Miloš Zeman v neděli novinářům řekl, že chce mluvit do obsazování ministerských postů, že nechce pouze schválit navržené kandidáty. A k některým možným kandidátům už také řekl své. Například dal najevo, že nechce, aby diplomacii vedl sociální demokrat Lubomír Zaorálek a Stropnického nechce vidět na obraně.

„Považuji to za něco tak absurdního, že doufám, že to nikdy nebude tématem vážného jednání,“ řekl totiž Zeman ke spekulacím, že Stropnický by mohl převzít obranu. Vyjádřil se ale v tom smyslu, že si Stropnického dovede představit v čele ministerstev zahraničí nebo kultury. Zdá se, že ani Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka nebo Pavel Bělobrádek se nechtějí nechat prezidentem svazovat ve svých rozhodnutích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…