Babiš: Tady v Čechách se zastavil svět. Nic nemáme

21.05.2014 7:50

REPORTÁŽ Na mítink hnutí ANO, který se v úterním podvečeru uskutečnil v brněnském hotelu International, přicházeli první nedočkavci už s hodinovým předstihem. Pokud se těšili, že se setkají osobně s předsedou hnutí a ministrem financí Andrejem Babišem, měli smůlu. Do Brna nepřijel. Se svými příznivci se spojil pouze prostřednictvím internetu.

Babiš: Tady v Čechách se zastavil svět. Nic nemáme
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš do brněnského hotelu nepřijel. S návštěvníky se spojil pouze prostřednictvím internetu

Role moderátora večera se ujal lídr hnutí ANO do Evropského parlamentu Pavel Telička. Kromě něj bylo v sále dalších pět členů kandidátky. „Strašně mě mrzí, že nemohu být s vámi. Nicméně pan premiér svolal na devatenáctou hodinu Bezpečnostní radu státu ohledně zásobování plynem. Ráno sice v televizi hlásili, že s plynem není žádný problém a zásobníky jsou téměř plné... Navíc máme zítra vládu a koaliční radu, tak jsem si myslel, že to mohlo být zítra vše najednou. Doufejme, že to není žádný naschvál ze strany našeho koaličního partnera,“ neodpustil si hned v úvodu Andrej Babiš poznámku směřovanou na premiéra Bohuslava Sobotku.

Držíme slovo, daně nezvyšujeme

Poté spustil svůj dlouhý monolog, v němž se nejdříve vyjádřil k informacím, které se nyní objevily v médiích. „Do voleb zbývá dva a půl dne a začala znovu různá dezinformační kampaň. Objevily se informace, že budeme zvyšovat daně, což není pravda. V první řadě bych chtěl proto zdůraznit, že hnutí drží náš předvolební slib a žádné daně se nebudou zvyšovat. DPH zůstává a stejná zůstává i daň pro fyzické a právnické osoby. Naopak navrhujeme zrušení daně pro pracující důchodce, snižujeme DPH na léky, knihy, dětskou výživu a zkusíme i na pleny,“ upozornil velmi důrazně Babiš.

Vracíme slevu, kterou zrušil Kalousek s Nečasem

Dále řekl, že hnutí navrhuje vyšší slevu na dani pro druhé a třetí dítě. Od příštího roku by to mělo být na druhé dítě 150 Kč a na třetí 300 Kč. „Byla velká debata o návratu novely zákona o dani z příjmu ohledně živnostníků. To je také lež, protože my v podstatě navrhujeme úlevu na dani hlavně pro živnostníky, kteří mají nepracující manželku či manžela a děti. Tam vlastně vracíme slevu, kterou právě Kalousek a Nečas zrušili od roku 2013. Navrhujeme, aby si živnostníci znovu mohli odečíst 24 840 Kč na partnera a na první dítě 13 000 a na další dítě 14 000 korun. Takže opak je pravdou,“ připomněl fakta předseda hnutí ANO a ministr financí.

Snižování deficitu

Dle Babiše je to stejná demagogie, jako když Kalousek tvrdil, že ANO nechce snižovat deficit. „Právě naopak! Kalousek a Nečasova vláda původně plánovali deficit ve výši 120 miliard. Já ho navrhuji snížit na sto miliard. Samozřejmě, že to není jednoduché, protože opatření, která chceme udělat z hlediska boje proti podvodům zejména u spotřební daně u pohonných hmot a také podvodům s DPH, tak než se nám to povede realizovat přes legislativu, Parlament a koalici, vyžádá si to minimálně rok a půl až dva,“ uvedl Babiš. Ministr financí návštěvníkům také připomněl, že Nečas a Kalousek v roce 2011 zmrazili a snížili platy státních zaměstnanců o deset procent. Zmrazili také důchody a veškeré investice.

Důchodci dostanou přidáno

„Přestaly se stavět dálnice, nevykupovaly se pozemky, neprojektovalo se a my teď musíme všechno napravit.  Proto v rozpočtu navrhujeme navýšení platu státních zaměstnanců o dvě a půl procenta, což si myslím, že je velmi slušné. Původně to mělo být jedno procento. Navrhli jsme také zvýšení důchodů. Na druhé straně tlačíme ale na to, abychom snižovali provozní náklady státu a chceme investovat. Čtyřiadvacet let po revoluci nemáme základní dálniční síť, nemáme dálnici na Vídeň ani Linec. Všichni ví, jak vypadá D1, Hradec, Olomouc, Lovosice, Ústí. Tady se vlastně zastavil svět. Od roku 2010 se přestaly vykupovat pozemky. Ceny, které nabízel stát jejich majitelům, byly směšné, proto se nedohodli a musel to řešit znalec. Chtěli bychom urychleně vykoupit pozemky a začít stavět dálnice. To je velmi důležité pro naši ekonomickou situaci, mobilitu obyvatel, zaměstnanost i zahraniční a české investory,“ nastínil další plány ministr financí.

Politické strany posílaly do Bruselu odložené politiky

Ke kandidátce ANO do Evropského parlamentu řekl, že jde o určitý test. „Na rozdíl od klasických parlamentních stran máme na kandidátce profesionály, kteří pracovali v Bruselu dlouhodobě, jsou dobře jazykově vybaveni, takže se tam domluví. Nejsou to žádní funkcionáři našeho hnutí. Chceme, aby nás skutečně důstojně reprezentovali, protože doposud do Bruselu naše politické strany vysílaly hlavně odložené politiky, nebo to dali jako nějakou výhodu, jak se zavděčit funkcionářům,“ uvedl předseda ANO.

Vojna povinná nebude

Prostřednictvím internetu vstoupil do brněnského sálu hotelu International také ministr obrany Martin Stropnický. Jednoho z přítomných mužů zajímalo, jestli neuvažuje o zavedení povinné vojenské služby. „Myslím si, že taková vojna, jak ji pamatujeme z minulosti, je nenávratně pryč, což je správně. Není ale pochyb o tom, že musíme dohnat počty aktivními zálohami. To je určitě cesta správným směrem. Ještě v tomto roce budeme v tomto ohledu předkládat do Poslanecké sněmovny návrh zákona,“ řekl Martin Stropnický.

Stropnický chce pro armádu vyboxovat více peněz

Další dotaz se týkal optimalizace rozpočtu armády. „Převzali jsme zemi v horším stavu, než jsme čekali - a to jsme si nedělali žádné iluze. Ani armáda a sektor obrany nejsou v úplném pořádku. Snažíme se zajistit, aby ministerstvo fungovalo alespoň jako slušně namazaný hodinový stroj, když ne jako švýcarský hodinový strojek. Není dne, abychom nenarazili na nějakou výraznou nehospodárnost. Já mám štěstí, že mám okolo sebe výborné kolegy, apolitické odborníky. Snad se nám podaří vykázat do konce roku nějakou úsporu a dokázat, že se dá hospodařit i jinak. Snižování rozpočtu armády bylo za posledních sedm let dramatické. Činilo okolo dvaceti tří procent, což prostě nejde. Budeme se snažit, abychom pro armádu vyboxovali více,“ slíbil ministr obrany Martin Stropnický.

Promarněná šance

Lídr ANO do evropských voleb Pavel Telička odpověděl mimo jiné na dotaz týkající se zemědělství. „Zemědělství je určitě oblast, která není hnutím ANO opomíjená. Obávám se ale, že byla opomíjená v klíčových letech. V devadesátých letech, kdy jsme se měli připravovat na členství v EU, kdy jsme měli nastavit podmínky tak, abychom měli dobrou výchozí pozici pro další jednání. Těchto deset let přípravy na členství v EU tehdy prostě politikové probendili,“ uvedl Pavel Telička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Filip Ferbie

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

10:22 Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

V německém Lipsku proběhnou v červnu vedle voleb do Evropského parlamentu také komunální volby. A CD…