Babiš: Telička je jednička na eurokomisaře. A co to říkáte za kraviny o mně a Grossovi?

05.05.2014 7:41

Ministr financí Andrej Babiš poskytl velký rozhovor magazínu Týden. V něm probral své vztahy s Bohuslavem Sobotkou, stejně jako to, že nikdy neměl blízké vztahy se Stanislavem Grossem. Kromě toho se na novináře rozčílil, když jej srovnal s Romanem Janouškem. A poskytl velmi zajímavý vhled do vládního vyjednávání o budoucím eurokomisaři.

Babiš: Telička je jednička na eurokomisaře. A co to říkáte za kraviny o mně a Grossovi?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Kauza jeho „střetu zájmů“ podle Babiše začala zcela účelově. „V Praze byla poslankyně Evropského parlamentu Grässle a nebylo to jen tak, že najednou začala kritizovat pana Babiše. Ona určitě věděla, co dělá. Některé politické strany na ni mají kontakty, samozřejmě to byla cílená akce,“ ujistil. Politikem, který na europoslankyni má kontakty, podle něj ale nebyl premiér Sobotka, na kterého pak média ukazovala, ale jeden politik z opozice. Babiš o tom však nechtěl mluvit více, protože prý nemá důkaz.

Celá kauza navíc podle něj byla úplně zbytečná. „Vyzývat mě, ať prodám Agrofert, je absurdní, protože každý věděl a ví, že ho neprodám,“ řekl Týdnu. Odmítl však, že by to jakkoliv souviselo s následujícím útokem na premiéra Sobotku kvůli privatizaci OKD. Babišovo zásadní vyjádření ke kauze navíc prý bylo velkým nedorozuměním.

„Neumím tak dobře česky, tak jsem řekl, že za to byl zodpovědný. To ve slovenštině znamená odpovědný, kompetentní. Pravděpodobně to někdo mohl pochopit tak, že říkám, že on za to může. Ale já jsem chtěl říct, že to měl na Ministerstvu financí v referátu,“ vysvětluje.

Otázce, jak tedy hodnotí Bohuslava Sobotku, se vyhnul. „S koaličními partnery mám zkušenost, že často mluví do médií jinak než u jednacího stolu,“ uvedl obecněji. Také se prý musel smířit s tím, že klasické politické strany se neustále hádají a mají vnitřní spory, zatímco on v hnutí ANO žádné frakce a mocenské skupiny nemá. Na poznámku redaktora, zda to znamená, že „šéf“ něco řekne a ostatní srazí podpatky, se ohradil. „Není to pravda. Já mám z nějakých důvodů v hnutí důvěru a autoritu,“ objasnil.

Později v rozhovoru ještě Babiš prozradil, že je přesvědčen, že je dlouhou dobu odposloucháván a jsou proti němu používány nejrůznější páky. Například kauza firmy Agrotec z jeho podnikatelského impéria, která je nyní vyšetřována kvůli dodávkám pro Českou poštu, je prý velmi podivná. „Ještě o tom nechci mluvit, ale mám takový pocit, že je to něco zvláštního,“ uvedl, čímž redaktorku přiměl k poznámce, že slova „něco zvláštního“ používá například i Roman Janoušek kvůli své slavné autonehodě.

„Vyprosil bych si, abyste mě srovnával s panem Janouškem. Já nejsem součástí žádného organizovaného zločinu, který tu tuneloval pražský magistrát, VZP a řadu dalších, vybíral miliardy a nosili mu hotovost do Myšáka. Já jsem založil firmu, platím velké daně a zaměstnávám 35 tisíc lidí,“ rozohnil se ministr financí. On sám prý nikdy neporušil žádný zákon a má čisté svědomí.

Pak se rozčílil ještě jednou, když mu redaktor podsunul, že si měl být blízký s expremiérem Stanislavem Grossem. „Kdo vám říkal, že jsme se dost bavili? Nějaký novinář napíše nějakou kravinu a všichni to opisují. V životě jsme si neposlali esemesku,“ chrlil ze sebe Babiš.

Na závěr se ještě vyjádřil k blížícím se eurovolbám a případné pozici českého eurokomisaře. On sám by preferoval lídra svého hnutí Pavla Teličku. „Je to otázka dohody, ale myslím, že ze všech kandidátů je Telička absolutní jedničkou na post eurokomisaře,“ prohlásil. Koaličním partnerům pak vzkázal: „Logicky si myslím, že pokud to nastane, měli by na to naši partneři přistoupit.“

Na závěr ještě prozradil, že nechce být prezidentem, neboť ten jen mluví, sedí na konferencích a stříhá pásky. „Já celý život tvořím, mám nápady, realizuji. Vytvořil jsem toho strašně moc, a hlavně nekecám,“ vysvětlil, proč by prezidentství nebylo jeho šálkem.

A pak se Týdnu ještě pochlubil, co se mu v posledních týdnech stává. „Když jdu pěšky z Ministerstva financí do Parlamentu, občas někdo zastaví, stáhne okénko a řve na mě: Držím vám palce, pane Babiši. A to mě nabíjí,“ vyznal se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…