Babiš: Už se špekuluje, kolik bude pokusů. A já tomu nerozumím. Tyto spekulace jenom otravují naše občany, naše lidi

20.11.2017 13:05

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš promluvil před ustavující schůzí Poslanecké sněmovny. „Veřejnost je manipulována různými dezinformacemi,“ začal Babiš a zopakoval, že volby vyhrálo hnutí ANO.

Babiš: Už se špekuluje, kolik bude pokusů. A já tomu nerozumím. Tyto spekulace jenom otravují naše občany, naše lidi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„Hnutí ANO jasně deklarovalo, že nabídne ODS účast na vládě, neboť máme dohromady 103 poslanců. Potvrdili jsme to veřejně. Říkali jsme: Pojďme jednat. Mám tady celý monitoring všech předsedů stran a hnutí, kteří kategoricky odmítli účast ve vládě s námi. Pan Gazdík, pan Farský, Fiala, paní Udženija... A my jsme zase odmítli vládu s KSČM a SPD. Nerozumím těm vyjádřením, že dnes někdo tvrdí, že jsme někoho nezvali do vlády, když jsme jednoznačně byli odmítnuti,“ řekl Babiš.

Podle jeho slov mu nezbylo nic jiného než sestavit menšinový kabinet. „My ctíme Ústavu. A pokud někdo říká, že porušujeme Ústavu, tak my to určitě nejsme. Bylo by dobré, kdyby komentátoři a politologové, kteří chodí do České televize, si nastudovali náš program. A tady se jasně říká, co máme v plánu,“ sdělil. 

„Nechceme měnit Ústavu. Makáme,“ zopakoval Babiš pak to, že jej rozčiluje, když jej někdo osočuje, že málo maká. „Makám dvacet hodin denně i přes víkend,“ rozčílil se Babiš. A vypočítal, jak některé jiné státy také dlouho sestavují vládu. Poukázal například na více než 500 dní trvající jednání v Belgii. 

„Permanentně se tady lže, manipuluje. Už se špekuluje, kolik bude pokusů. A já tomu nerozumím. Tyto spekulace jenom otravují naše občany, naše lidi. Většina lidí si přeje, aby Sněmovna začala pracovat, aby byla vláda a ta začala makat. A my jsme na to připraveni,“ uzavřel Babiš.

Jeho slova pak doplnil místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. „Výsledkem bilaterálních debat je dohoda o uspořádání Poslanecké sněmovny. Od začátku respektujeme, jak dopadly parlamentní volby. A přestože my tento systém respektujeme, tak jsme udělali výrazné ústupky ve prospěch ostatních subjektů,“ sdělil Faltýnek. Jeho slova pak podpořil i zřejmě budoucí předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…