Babiš: V ANO není kandidát na Hrad. Sobotka, loutka, s ním je to tak. Zaorálek na vládě čte cizí tisk, Chovanec Bakalovy noviny

03.10.2017 7:31

Hnutí ANO podle průzkumů jasně vyhraje nadcházející volby a ostatní politické strany porazí rozdílem třídy. Přesto si šéf hnutí Andrej Babiš v rozhovoru s redaktorem Josefem Kopeckým pro server iDnes.cz, který před pár lety koupil, stěžuje, že by na tom hnutí ANO mohlo být ještě líp, kdyby sám Babiš nebyl terčem předvolební kampaně. To však nebylo to jediné, na co Babiš poukazoval.

Babiš: V ANO není kandidát na Hrad. Sobotka, loutka, s ním je to tak. Zaorálek na vládě čte cizí tisk, Chovanec Bakalovy noviny
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Za dobré vysvědčení dostali žáci zmrzlinu od Andreje Babiše

Hned na úvod slíbil, že on ani jeho rodina se nezúčastní účtenkové loterie, protože by voličům asi těžko vysvětloval, že jeho žena náhodou vyhrála auto. Trvá si však na tom, že EET jako taková je dobrým projektem a brát si účtenky z každého nákupu je normální.

Pár slov padlo také ke kauze firmy Čapí hnízdo a údajnému podvodu s dotacemi ve výši 50 milionů korun. Babiš si trvá na tom, že celá kauza je vymyšlená a má ho poškodit.

„Jasně, pane redaktore. Chápu, že média potřebují mít stále něco o Babišovi. Je to vymyšlená, účelová záležitost, obraz toho, jak to u nás vypadá, že si můžete objednat trestní stíhání. Jakou logiku má tohle stíhání, když se pravděpodobně 21. října stanu poslancem, a tím pádem celá tahle šaškárna, účelová, aby o tom novináři mohli stále psát, bude pokračovat? Je to deset let stará věc, a kdybych nebyl v politice, tak nikdo o Čapím hnízdě neví nic,“ pravil Babiš.

Anketa

Na které TV sledujete nejvíce předvolební debaty?

2%
46%
2%
hlasovalo: 8723 lidí

I díky této kampani prý preference hnutí ANO klesají. Pohybují se pod hranicí 30 procent, druhá ČSSD má přibližně 13 procent. Babiš je přesvědčen, že se proti němu připravují i další kauzy, zkorumpovaná hydra starých stran se prý nevzdává. Může se prý stát, že Babiš skončí jako vítěz voleb v opozici.

Když se novinář na kauzu Čapí hnízdo zeptal podruhé, dozvěděl se, že o tom Babiš nechce mluvit. „Ale já o tom nechci mluvit. Proč bych o tom mluvil? Já říkám, že to, co napsal ten policista, je fabulace, že nikdo nic neukradl, nevznikla škoda a těch padesát milionů na té farmě je. Ať si lidé udělají obrázek,“ prohlásil šéf hnutí ANO nikoli poprvé.

O chvíli později měl popsat, jak si představuje vysněnou vládu. Měl by to být především kabinet, který premiér opravdu řídí, ne jako premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Vláda, na které Zaorálek nečte Financial Times a Washington Post, když zasedá, vláda, na které ministr Chovanec nelistuje Hospodářskými novinami a netelefonuje nahlas, vláda, ve které další netweetují a nejsou jenom na mobilech. To je teď zasedání vlády, protože je v čele člověk, který není schopen odřídit ani ekonomickou poradu, a vůbec ne vládu. On vládu nikdy neřídil, jen moderoval, nikdy nebyla tým, a proto to tak vypadalo,“ rozčiloval se Babiš.

Celý článek naleznete zde.

Trval si na tom, že premiér Bohuslav Sobotka je jen loutka, a to loutka ČEZu. Babiš prý stojí o rozšiřování jaderných elektráren Temelín a Dukovany.

„Vyjadřoval jsem se k tomu čtyři roky, ale ti lidé, kteří se dnes stali loutkami firmy ČEZ, myslím pana premiéra poté, co mě vyhodil z vlády, nebyli schopni mě podpořit v tom, že ta transakce je triviální. Každý, kdo podnikal, by to tak udělal. Ocenit Dukovany, vložit to do dceřiné společnosti, určitě hodnota Dukovan je ve stovkách miliard, vyhlásit soutěž na dodavatele technologie... Tomu se vedení ČEZ bránilo, stát nikdy ČEZ neovládal, vždycky ho ovládal management; a vyvrcholilo to, když loutka ČEZ, premiér Sobotka, přinesl usnesení a vláda uložila panu ministru Pilnému, aby hlasoval na valné hromadě podle představ ČEZ. Dnes ČEZ přichází s projektem rozdělení ČEZ, kde ta lukrativní část by měla skončit mimo kontrolu státu a státu by měla zůstat výroba. Samozřejmě ten, kdo bude mít distribuci a obchod, tak bude ovládat ten byznys, a nakonec to všechno zaplatí lidi,“ zdůraznil šéf hnutí ANO.

Pár slov padlo také k přímé volbě prezidenta. Hnutí ANO se prý po volbách rozhodne, zda postaví nějakého kandidáta, nebo podpoří někoho ze stávajících kandidátů. Sám Babiš prý zatím v hnutí nevidí žádnou osobnost, která by mohla kandidovat na prezidenta. „U nás v ANO jsem zatím ani takového člověka neviděl,“ shrnul.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…