Babiš a ČSSD: Plichta

15.09.2015 12:45

Podle nejnovějšího průzkumu volebních preferencí, který provedla agentura SANEP, jsou na tom dvě nejsilnější parlamentní strany, tedy ČSSD a hnutí ANO, skoro stejně. Agentura dále tvrdí, že na domácí politické scéně je klid a podle současných odhadů by se do parlamentu dostalo celkem šest politických stran.

Babiš a ČSSD: Plichta
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Poslední průzkum agentury SANEP odhalil, že mezi dvěma největšími politickými stranami je v současnosti pouze mizivý rozdíl. Na prvním místě je hnutí ANO s celkem 22,9 % hlasů, na místě druhém pak ČSSD s 22,7 % hlasů.

Dlouhodobým pozorováním také agentura zjistila, že se postupně mění preference u různých uskupení. Například ODS se podařilo přilákat více voličů než posledně a zájem veřejnosti roste i v případě hnutí SPD či Úsvit-NK.

Hlavními tématy, které pak budou hýbat voličskými preferencemi, jsou podle SANEP zcela jasně uprchlická krize a z domácího prostředí pak hlavně kauza kolem České pošty či zavedení elektronické evidence tržeb.

Celý průzkum ZDE

To, že uprchlická krize bude jedním z hlavních témat budoucích voleb, naznačuje i spojení hnutí Blok proti islámu s Úsvitem do nově vzniklého uskupení Úsvit-NK a pak také větší důraz, se kterým k tématu přistupují i větší politické strany, včetně ODS a TOP 09.

Po ANO a ČSSD by se do sněmovny dostala na třetím místě KSČM s celkovým počtem 13,9 % hlasů. Za ní by se umístila TOP 09, která má v součanosti 9,8 % hlasů a pak ODS s celkovým ziskem 9,1 % hlasů. Poslední stranou, která by překročila pětiprocentní hranici je KDU-ČSL s 6,5 % hlasů.

Tříprocentní hranici by překročila pouze Česká pirátská strana. Strana zelených a Strana svobodných občanů pak mají shodně 2,8 % hlasů.

Podle hypotetického volebního modelu, sestaveném na základě d'Hondtovy metody pro výpočet mandátů, by při současné volební účasti 52,6 % získaly strany ANO 2011 a ČSSD shodně 54 mandátů. KSČM by dostala 33, následovaná TOP 09 s 23 mandáty, ODS s 21 a nakonec KDU-ČSL se ziskem 15 mandátů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…