Babiš a Chovanec po sobě celé dopoledne pálili na internetu. Ostrými

10.06.2016 13:09

Členové vlády Andrej Babiš (ANO) a Milan Chovanec (ČSSD) se do sebe na sociálních sítích pořádně pustili. Ani jeden z ministrů si nebere servítky a s gustem se vyjadřují k reformě policie. Chovanec dokonce rázně zúčtoval i se státními zástupci, kteří připravovanou reorganizaci policie kritizují.

Babiš a Chovanec po sobě celé dopoledne pálili na internetu. Ostrými
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

„Je to zatím nejvážnější krize. Panu Chovancovi se podařilo destabilizovat českou policii. Útvar, který byl zaměřený na boj proti korupci, fakticky končí, a tak je vlastně u konce celý protikorupční boj naší vlády. V ANO se poradíme, jestli chceme být v takové vládě,“ odstartoval slovní bitku ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Podle místopředsedy vlády se tu „někdo“ dokonce snaží rozprášit útvar Roberta Šlachty. Aby nebylo pochyb o tom, kdo se skrývá pod označením „někdo“, na sociální síti zmínil Milana Chovance opakovaně. „Hlavní policista této země Milan Chovanec prý všechny živé kauzy zanalyzoval. To by mě zajímalo, jak se to dělá,“ ptal se dál šéf hnutí ANO.

Ani ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se ale nenechal zahanbit. Posteskl si nad tím, že Robert Šlachta provedl zjevné politické gesto, když chystanou reorganizaci policie odmítl podpořit a rezignoval. „Nerozumím kroku plk. Šlachty, jenž ani nepočkal na finální rozhodnutí o reorganizaci. Mrzí mne to. Je to zjevně politické gesto,“ napsal před několika hodinami. Vyřízení žádosti o odchod od policie následně zabralo jen 15 minut.

Statutární místopředseda ČSSD Chovanec Babišovým Lidovým novinám řekl, že si nechal zpracovat analýzu na reformu policie a skrze ni se mu dostalo ujištění, že vyšetřování živých kauz poběží dál bez ohledu na reorganizaci policie.

Této analýze se však Andrej Babiš vysmál „Analýza reformy policie má plných pět stran. Kluci to asi psali celou noc. A vyšla tak jak to nikdo nečekal: neohrozí živé kauzy!“ napsal na konto ministra vnitra Chovance.

Pokud jde o slovní přestřelku, nezůstal Chovanec Babišovi nic dlužen. „Tak jsem dnes ráno obdržel ten dopis z ÚOOZ. Den po Lidových novinách Andreje Babiše..,“ sdělil občanům na sociální síti Twitter a přidal smajlíka.  A tím rozhodně neskončil. „Související výroky pánů Pelikána a Babiše na adresu vedení policie jsou hrubým útokem na její nezávislost. Je to náhoda?“ ptal se dál. S policisty je však připraven se sejít, jak to požadují plukovníci z ÚOOZ, a vše prodiskutovat.

Ministr ovšem zúčtoval i se státními zástupci, kteří před reorganizací policie varují. Nit suchou nenechal především na Ivu Ištvanovi a jeho kolezích v Olomouci. Chovancovi se prý dostaly do rukou služební záznamy telefonátů ze státního zastupitelství v Olomouci.

„Předmětem těchto telefonátů byly nepříliš konkretizované náznaky ohledně reorganizace celorepublikových útvarů a možné kriminalizace zodpovědných osob. Služební záznamy obsahují obavu, že šlo o nátlak s cílem změnit rozhodování obou generálů ve věci připravované reorganizace. O těchto záznamech jsem včera informoval nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Pokud by mělo jít o účelové chování státního zastupitelství s cílem ovlivnit nezávislé rozhodování jiné instituce, pak jde o naprosto skandální záležitost,“ sdělil člen vlády v prohlášení uveřejněném na stránkách ministerstva vnitra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…