Babiš a Chovanec představili postup, jak „pajcnou" daňové úniky

07.03.2014 12:03

Na boji s velkými daňovými úniky se bude podílet speciální tým. Snahou je, aby svou činnost mohl zahájit už v září. Na krátkém setkání s novináři to dnes oznámili ministři financí Andrej Babiš (ANO) a vnitra Milan Chovanec (ČSSD). K dobré funkci týmu je ale třeba připravit změnu trestního zákona.

Babiš a Chovanec představili postup, jak „pajcnou" daňové úniky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Michal Chovanec

Anketa

Jak uspěje Babiš v boji s daňovými úniky a rozkrádáním ve státní správě?

hlasovalo: 14223 lidí

Některé daňové delikty by měly být trestné už ve stádiu přípravy, což by mělo umožnit policii nasadit operativní techniku. K usnadnění boje s daňovými podvody má přispět také centrální registr účtů u ČNB.

Když se totiž v současnosti státní orgány dotazují u konkrétní osoby, zda na jejím účtu nedošlo k podezřelým pohybům, musejí obesílat s tímto dotazem zhruba 27 bank. To nějakou dobu trvá, navíc není vyloučeno, že se taková osoba o tom, že se o ni zajímají státní orgány, dozví, zaznělo na tiskové konferenci. Pokud bude centrální registr všech účtů u centrální banky, bude stačit vznesení jednoho dotazu.

Kobra odstartuje možná už v září

Podle Chovance v rámci pracovní skupiny vznikne do měsíce návrh komplexního řešení. Speciální tým, který je také nazýván „kobra“, bude tvořit skupina specialistů, která bude spolupracovat s Finančním a analytickým útvarem Ministerstva financí, s finančním a celním úřadem, státním zastupitelstvím apod. Ambicí současné vlády je, aby byla k prvnímu září podepsána příslušná koordinační dohoda.

Protože policii chybějí odborníci na daňové a IT podvody, počítá se, že řada těchto specialistů nyní do služeb státu vstoupí. Chovanec naznačil, že náklady s tím spojené se státu vyplatí, pokud se díky těmto odborníkům podaří odhalovat velké daňové podvody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …