Babiš a Drahoš podpořili parazita a zločince, který šíří zlo po celém světě. Ptali jsme se na umístění Sorosovy univerzity do Prahy a toto nám řekli čeští politici...

07.04.2017 12:11

ANKETA Maďarský premiér Viktor Orbán podniká kroky k tomu, aby již v Maďarsku nemohla působit Středoevropská univerzita Georga Sorose (ten podpořil masovou imigraci a kritizoval postoj Maďarska). Andrej Babiš i Jiří Drahoš navrhli, aby tato Sorosova škola mohla sídlit v Praze. Co o tom soudí politici?

Babiš a Drahoš podpořili parazita a zločince, který šíří zlo po celém světě. Ptali jsme se na umístění Sorosovy univerzity do Prahy a toto nám řekli čeští politici...
Foto: Repro foto youtube.com
Popisek: George Soros

„Navrhuji, aby se Středoevropská univerzita přestěhovala do Prahy. Našla by zde důstojné podmínky včetně zájmu Akademie věd o spolupráci,“ uvedl Jiří Drahoš. „Jedna z nejlepších škol v Evropě, @ceuhungary, bude asi muset skončit. Neměli bychom jim pomoct a mít je v Praze? Rád o tom budu jednat,“ napsal o tom Babiš. Babiš Aktuálně.cz řekl, že by česká vláda mohla univerzitě nabídnout nevyužitý areál pražské Invalidovny. „Oni by si ji opravili a mohli by tam sídlit,“ uvažuje Babiš.

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o tom myslí a zda souhlasí s tím, aby Sorosova Středoevropská univerzita byla v Praze. Kritici říkají, že Soros podporuje iniciativy na svržení demokratických režimů. Někteří ale míní, že by tato instituce ČR prospěla.

Když se takového parazita zbaví Maďarsko, bylo by proti vší logice nasadit si ho do Prahy

Anketa

Chcete, aby se v ČR usídlila Sorosova Central European University?

3%
97%
hlasovalo: 13400 lidí

„Nevidím důvod – pokud by ji opravdu chtěli přesunout do Prahy – proč by tu být nemohla,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda STAN Petr Gazdík.

„Pokud tu nepůjde o finance z veřejných peněz, tak není proč nějakou podobnou instituci zakazovat. Privátní nadace, které respektují obecná pravidla, je absurdní omezovat,“ míní místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

„To je dobrý nápad, Sorosova univerzita by obohatila pražské akademické prostředí,“ reagovala místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

„Systém neziskovek je černá díra na peníze. A George Soros tento systém zneužívá. Jeho postoj k masové imigraci nebo neprůhledné financování jeho neziskovek České republice nepřinesou nic dobrého,“ domnívá se předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Pan Soros není pro mě v České republice vítaným hostem. Jeho organizace ‚ve jménu dobra a demokracie‘ působí zlo a podkopávají demokracii na celé planetě. A když se takového škodlivého parazita zbaví Maďarsko, bylo by proti vší logice nasadit si ho do Prahy,“ uvedl předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Jsem pro posilování vzdělanosti našich občanů a nevidím důvod, proč by Středoevropská univerzita neměla být umístěna v České republice. Nicméně nechápu, proč by měla sídlit v Praze, a ne v jiném regionu. Co se týká migrace, pak to opravdu nesouvisí s danou univerzitou. To, co je nutné, je zajistit bezpečnost našich občanů. To lze zajistit řadou bezpečnostních opatření, zejména ochranou schengenských hranic. Ale je nutné řešit také příčiny migrace, a to tam, kde vznikly. Ale o tom ve čtvrtek hovořil premiér Bohuslav Sobotka při odpovědích na písemné interpelace,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

V demokracii bychom žádnou školu neměli zavírat, ať ji platí kdokoli

„Bez této školy se obejdeme,“ reagoval senátor ODS Jaroslav Zeman.

„V demokracii bychom žádnou školu neměli zavírat, ať ji platí kdokoli. Se Sorosem také nesouhlasím, ale v demokracii je to prostě normální, že se střetneme názorově a nebudeme umlčovat protivníky. A co říká Babiš, je směšné. Dnes chce školu přijmout a zítra otočí, jakmile mu napíše 20 lidí na Facebook nesouhlasné stanovisko,“ říká europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Oba dva jmenovaní se buď zbláznili, nebo nemají dostatek informací o Sorosových aktivitách. Nebo – a to by bylo mnohem horší – jsou oba na výplatní pásce pana Sorose,“ říká poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

„Kdo sleduje dění ve světě a s tím spojenou stopu – nezřídka i krvavou – lidí, jako je Soros a spol., musí považovat ty, co jej zvou do České republiky, buď za blázny, nebo za zrádce,“ uvedl poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

Středoevropská univerzita z Prahy začátkem 90. let vyhnána vládou Václava Klause seniora a jeho ministra Petra Piťhy

„Myslím, že nikdo rozumný nemůže proti návrhům podpory a pomoci Středoevropské univerzitě – včetně nabídek alternativního umístění – nic namítat (jakkoli si myslím, že CEU bude v první řadě volit cestu obrany přes soudy, ať již maďarské, nebo evropské). Vážím si Andreje Babiše i Jiřího Drahoše za to, že je od nich slyšet jasné slovo v tomto směru na rozdíl od alibistického vyjádření premiéra Sobotky nebo vyjádření dokonce podpůrného pro Orbána od vicepremiéra Bělobrádka. Česká republika má jistý dluh po tom, co byla Středoevropská univerzita z Prahy začátkem 90. let vyhnána vládou Václava Klause seniora a jeho ministra Petra Piťhy, a stejně tak by podle mne sounáležitost měla projevovat i naše akademická obec. Jak uvádím ve svém rozsáhlejším článku v Lidových novinách, v Budapešti se bojuje také za Prahu!“ uvedl poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Pan Soros netrpí jen filantropií, ale je velice nebezpečný finanční zločinec. Jeho zločinem je parazitovaní na ekonomických problémech v zemích spojených s mimořádnými společenskými událostmi, nepokoji a revolucemi. Toto zločinné parazitování na krizích nesoucích miliardy dolarů do Sorosovy kapsy je ale mnohdy skrytě vyvoláno právě za jeho peníze! Asi se v České republice některým lidem stýská po ukrajinském Majdanu! A pokud se nemohou rychle dostat k moci a vlivu demokratickými metodami, jsou ochotni podporovat i tyto různé skupiny a instituce, jejichž lídrem jsou právě Sorosovy peníze a zájmy,“ uvedl poslanec KSČM Leo Luzar.

„Bohužel o postoji George Sorose k migraci vůbec nic nevím, a tak se ani nemohu vyjádřit k případným souvislostem a dopadům jeho osoby ve vztahu k Středoevropské univerzitě. Nicméně když byla v minulosti ČR jedním z tipovaných možných míst pro Středoevropskou univerzitu, tak mě mrzelo, že se tehdy George Soros pro ČR nerozhodl. Dovedu si představit, že kdyby byla SU donucena ke změně svého působiště a přesídlila by do ČR, tak že by to mohl být nový impulz pro české vysoké školství, které bohužel ztratilo mnoho ze své všeobecné kvality umožněním zřízení mnohých nekvalitních vysokých, zejména soukromých škol,“ uvedl místopředseda STAN a senátor Jan Horník.

„Pro takováto ideologicky nekompatibilní centra, byť uměle kamuflovaná terciárním vzděláváním, na území našeho státu není místa. S Orbánem tedy souhlasím, na rozdíl od názorů Sorose a také zmíněného Babiše. Našeho vicepremiéra bych za tyto jeho snahy počastoval slovy jeho kolegy z hnutí Martina Komárka z roku 2011, že jde o ‚projevy prskajícího dědka z hospody, jehož výroky ukazují stav jeho miliardářské mysli‘,“ míní poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Myslím, že pan Drahoš nebude prezidentem a ani Babiš nebude premiérem ČR,“ říká poslanec KSČM Josef Vondrášek.

Nevolený Soros ovlivňuje evropské elity...

„Domnívám se, že není namístě hodnotit (a v tomto konkrétním případě ani kritizovat) postup jiné země, jiného premiéra k jejich vysloveně vnitřním záležitostem. Pokud jde o pana Drahoše, tak jeho názory, jeho ambice jsou jeho věc. Pan Andrej Babiš nic konkrétního nenavrhl. Pokud mám správné informace, cestou Twitteru pouze položil hypotetickou otázku a pouze přemíra tvůrčí fantazie některých médií opět a zase zkreslila tento fakt do podoby neodpovídající skutečnosti. Pokud jde o můj názor – s ohledem na celkový profil aktivit soukromé osoby (nikým nevoleného, ale přesto politicky a ekonomicky významně ovlivňujícího řadu evropských politických ‚elit‘ a procesů) pana Sorose nejsem, byť jen z hypotetického přemístění Středoevropské univerzity na naše území nijak nadšený,“ uvedl poslanec ANO Bohuslav Chalupa.

„Zcela zásadně nesouhlasím. Bylo by to v současné době naprosto nevhodné truc gesto, které by ČR nijak nepomohlo. Snad jen ke zviditelnění pana Drahoše. Postoj Andreje Babiše je mě zcela nesrozumitelný,“ říká poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Nehodlám se zapojovat do honu na čarodějnice. Je ta univerzita v něčem problematická? Nesplňuje zákony Maďarska? Nesplňuje zákony ČR? Získat akreditaci u nás není úplně snadné. Zkratkovité reakce nejsou mým koníčkem,“ reagoval poslanec Petr Adam.

„Rozhodně nesouhlasím, aby zde byla. Jenom se obávám, že se mne nikdo ptát nebude. Takže o tom rozhodnou jiní, jak vidno mnohem ‚povolanější‘. Jestli jim to tedy voliči dovolí. Je to na nich. Nezávidím jim. Sám mám problém, komu dnes lze ještě věřit,“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Můj postoj je zřejmý. Jen zopakuji, že panu Babišovi jsem poslal vyjádření s nesouhlasným stanoviskem,“ uvedl poslanec ANO Zdeněk Soukup.

„Abych pravdu řekl, moc se mi to nezamlouvá. Poučil bych se ze zkušeností z Maďarska a byl bych opatrný při zavádění takovéto školy u nás,“ říká senátor KSČM Václav Homolka.

Ochrana uprchlíků podle Sorose prioritou a státní hranice překážkou. Imigrace je výhodná

Jak uvádí Wikipedie, v říjnu 2015 během evropské migrační krize maďarský premiér Viktor Orbán obvinil George Sorose, že patří k aktivistům, kteří se svou podporou masové migrace z Blízkého východu snaží podrývat evropské národní státy. Soros v reakci prohlásil, že naopak pomáhá obhájit evropské hodnoty, zatímco akce Orbána tyto hodnoty podkopávají, jelikož Soros považuje ochranu uprchlíků za prioritu a státní hranice za překážku tohoto cíle.

Evropa by podle názoru Sorose měla vytvořit migrantům, hlavně těm ekonomickým, příjemné prostředí k žití. Tento požadavek ospravedlňuje Soros tím, že se to do budoucna vyplatí. „Evropa stárne, a tak výhody migrace jednoznačně převýší problémy a náklady způsobené začleňováním přistěhovalců,“ argumentuje Soros. (Celý komentář v německém originále ZDE.)

Zasahování do politiky. Gender, homosexuálové, etnické menšiny...

Dne 17. 8. 2016 uniklo na web http://soros.dcleaks.com/ více než 2 500 e-mailů z neziskových organizací, jež George Soros sponzoruje a ze kterých vyplývá, že se snaží ovlivňovat veřejnost, a tím politiku EU. Soubory zahrnují stovky internetových dokumentů, které jsou rozděleny do vícero sekcí (geografický region, Světová banka, prezidentský úřad) a týkají se období let 2008–2016. Tyto dokumenty prozrazují např., že se finančně spolupodílel na legalizaci homosexuálních svazků v Itálii (organizaci Arcigay daroval 100 000 dolarů).

Americký miliardář maďarského původu zbohatl díky spekulacím na trhu a své jmění ve výši 25 miliard dolarů využívá k financování protestních hnutí, neziskových organizací a lidskoprávních aktivistů, kteří bojují za práva žen, homosexuálů, etnických menšin a obecně.

Kampaň pro Hillary Clintonovou a proti Donaldu Trumpovi. Globální systém politického rozhodování

Všeobecně se Sorosovi přisuzuje také značný vliv na americkou politiku a otevřeně se hovoří rovněž o tom, že ovlivňoval například rozhodování Hillary Clintonové v době jejího vedení ministerstva zahraničí.

Soros částečně financoval její prezidentskou kampaň a dlouhá léta je podporovatelem Demokratické strany. V posledních měsících je horlivým zastáncem přistěhovalecké politiky otevřených dveří a často chválí zejména německou kancléřku Angelu Merkelovou za její rozhodnutí otevřít hranice milionu uprchlíků z Blízkého východu a Afriky. Kromě Vladimira Putina se Soros tvrdě vymezuje proti Donaldu Trumpovi, kterého označuje za populistu, rasistu a obviňuje jej ze šíření nenávisti.

Za důkaz o zapojení Sorose do organizování „protitrumpovských“ protestů považují alternativní americké servery tiskovou zprávu Sorosem založeného aktivistického serveru Moveoen.org, který připustil, že se podílí na přípravách protestů. „Stovky Američanů a stovky organizací demonstrují mírumilovným způsobem před Bílým domem i v ulicích měst proti misogynii, rasismu, islamofobii a xenofobii,“ píše se ve zveřejněné tiskové zprávě.

Ovšem o zmíněné mírumilovnosti by se dalo pochybovat, protože hned první demonstrace v Kalifornii byly doprovázeny vybíjením výloh obchodů a zapalováním automobilů. Policisté museli zasahovat proti účastníkům „pokojných“ demonstrací i v jiných částech USA. „V Portlandu se protestů účastnily asi 4 000 lidí a policisté museli vzhledem k nepokojům použít gumové projektily i slzný plyn. Zatčeno následně bylo 26 lidí,“ uvádí server Churchmilitang.org.

„Potřebujeme nějaký globální systém politického rozhodování. Zkrátka potřebujeme globální společnost, abychom podpořili naši globální ekonomiku,“ napsal také Soros.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…